Vierhuizen – Mensingeweer (21,5 km)

vorigevolgende

Donderdag 22 oktober 2020: Vierhuizen – Mensingeweer (21,5 km)

Na een goede nachtrust, een goed ontbijt en een heel gesprek met onze gastvrouw waren we om kwart over negen klaar voor vertrek voor deze wandeldag. Het was op deze dag prima wandelweer met zon en wolken en zo’n 15 graden. Wel stond er nog een stevige wind. Binnen een kwartier waren we bij ons startpunt in de Westpolder twee kilometer buiten Vierhuizen. Daar parkeerden we onze auto weer op dezelfde plek als drie dagen eerder toen we naar Moddergat liepen.

De eerste paar kilometers gingen over rustige asfaltweggetjes richting Vierhuizen. We kwamen langs het statige woonhuis bij een boerderij waar de bekende voormalige landbouw minister Sicco Mansholt geboren was. Het was wel apart hoe we Vierhuizen binnenkwamen, namelijk via een uitholling door een voormalige zeedijk. In Vierhuizen kwamen we langs een oude kerk die er extra mooi uitzag vanwege de kleurende herfstbladeren in de zon.

Al snel waren we dit kleine dorpje weer uit. We liepen via een heel smal fietspaadje door de weilanden. Wat verder was het een afwisseling van fietspaadjes en stille weggetjes tot het dorpje Niekerk. Ook daar ging het Kustpad weer langs het oude kerkje. Vervolgens liepen we over een fietspad naar het volgende dorpje Houwerzijl. Dit dorpje lieten we links liggen. Hier kwamen we langs een bankje aan het water in de zon en uit de wind, dus een mooi plekje om ons koffiebroodje op te eten.

Daarna liepen we verder langs fietspaadjes en stille weggetjes richting Leens. Aan het einde van een bosje hebben we op een bankje gezeten voor onze eerste lunchpauze. Even later kwamen we door Leens. Anja probeerde iets kunstzinnigs te ontdekken, maar dat viel tegen in dit dorpje. Net voorbij Leens kwamen we langs Verhildersum, een plek met nog oude historische gebouwen. Het hoofdgebouw was omringd met een gracht. Met de prachtig gekleurde herfstbladeren was dit echt een plaatje.

Vervolgens gingen we weer verder langs fietspaadjes en stille weggetjes tot Warfhuizen. Ditmaal ging het veelal langs een vaart op. Het was best mooi om hier te lopen, alhoewel de lange kale stukken soms wel wat saai waren. In Warfhuizen kwamen we langs een paar bankjes, maar die stonden in de volle wind. Op een gegeven moment zagen we bij een bocht van een weg een wat afgeplat stukje boomstam. Dat was een goede plek voor onze zitmatjes en een rustpauze. Een werker kwam langs en maakte een heel praatje met ons. Hij ging het gras maaien, maar gelukkig begon hij er pas mee toen we vertrokken.

Na deze pauze liepen we weer een heel stuk over een fietspad. We liepen hier langs de Kromme Raken, een stroompje dat vroeger in zee uitkwam. Dit bracht ons op een doorgaande weg. Deze weg volgden we even totdat we via een fietspad afsloegen richting Mensingeweer. De molen van dit dorpje konden we van alle kanten bekijken. Niet veel verder waren we weer bij ons eindpunt, wat we iets voor vier uur bereikten.

De gastheer van de B&B was heel aardig en bood spontaan aan om Gijs met de auto naar onze auto bij het beginpunt te brengen zodat hij niet 14 kilometer tegen de wind in hoefde te fietsen. Daarom waren we deze dag extra vroeg met alles. Ook op deze dag hebben we een Adventure droogmaaltijd gegeten met yoghurt en fruit. Verder hebben we rustig aan gedaan.

vorigevolgende