Van Ewijcksluis – Callantsoog (21 km)

vorigevolgende

Woensdag 8 juli 2020: Van Ewijcksluis – Callantsoog (21 km)

Op deze ochtend hebben we eerst ontbeten in ons hotel in Hippolytushoef. Daarna zijn we met de auto naar ons volgende overnachtingsadres in Callantsoog gereden. Daar hebben we onze spullen en fietsen achtergelaten. Daarna zijn we met de auto naar Van Ewijcksluis gereden. Op een parkeerplaats bij de sluis hebben we de auto geparkeerd.

Deze keer ging de etappe van het Kustpad niet langs de kust op en ook niet door de duinen. We moesten het doen met lange polderwegen. Het was daarom één van de mindere etappes van het Kustpad. Daarbij was het deze dag ook nog eens zwaar bewolkt met af en toe een beetje regen. Kortom het was een echte sfeer die bij het Noord Hollands landschap paste.

We verlieten al snel Van Ewijcksluis. We kwamen eerst langs een meertje. Daarna gingen we de polder in over lange rechte en stille wegen. We kwamen langs de rand van Anna Paulowna. Het begon hier af en toe wat te regenen. We trokken daarom onze regenkleding aan.

We liepen langs een bochtige weg naar Oudesluis. Deze ging langs een brede vaart. Je kon ook op de dijk lopen, maar dat was toch niet al te prettig lopen dus dan maar verder over het asfalt. Bij Oudesluis gingen we een sluis over. Daar was een mooi bankje voor onze lunch. Wel moesten we hier weer wat regen trotseren, dus maar snel wat een en weer verder.

Na Oudesluis liepen we weer langs een lange rechte weg langs een dijk op. We konden hier ook de dijk op, maar wij verkozen de asfaltweg. Enkele kilometers verder gingen we verder over een dijk, waarop je prima kon lopen. We zagen in de verte het industriegebied van ’t Zand. We liepen er recht naar toe. Bij het Noord Hollands kanaal bogen we af richting het zuiden naar het centrum van ’t Zand.

We hebben even langs de over gezeten om nog wat te eten. Ook nu begon het net weer even wat meer te regenen. Daarna werd het droog en kon onze regenkleding uit. In ’t Zand staken we wel via een heel bijzondere brug het kanaal over. De brug was gemonteerd op vlotten. Na dit dorp volgde opnieuw polderwegen, eerst over een fietspad langs een wat drukkere weg en daarna weer over een dijk.

Een paar kilometer voor Callantsoog verlieten we de dijk. We passeerden een grote camping. Vervolgens kwamen we nog langs een mooi stukje route, een stukje bos, een stukje water landschap en een stukje kaal licht duinachtig gebied. In Callantsoog aangekomen liepen we tot het punt waar we een paar weken eerder begonnen waren. Vervolgens liepen we door het centrum en reserveerde we alvast een plaats in de pizzeria voor de avond.

Enkele honderden meters van het centrum was onze verblijfplaats. Gijs heeft toen met de fiets de auto opgehaald. Verder hebben we ons gedoucht en hebben we in de avond pizza gegeten.

vorigevolgende