Den Oever – Van Ewijcksluis (19,5 km)

vorigevolgende

Vrijdag 10 juli 2020: Den Oever – Van Ewijcksluis (19,5 km)

Op deze dag liepen we de laatste etappe van het Nederlandse Kustpad deel 2. Na ons ontbijt hebben we onze spullen in de auto gedaan en vertrokken we voor onze etappe. We brachten eerst onze fietsen naar Van Ewijcksluis. We hebben ze daar met een ketting aan een lantaarnpaal vastgezet. Vervolgens reden we de auto naar het beginpunt van onze etappe in den Oever.

Op het moment dat we wilden gaan lopen begon het weer behoorlijk te regenen, dus ook vandaag maar onze regenpakken aan. Gelukkig regende het niet al te lang. Later op de dag kwam de zon zelfs door. Het was voor juli wel heel erg fris, maar zo’n 16 graden en een stevige wind.

We liepen eerst even langs de haven. Vervolgens kwamen we door het centrum en niet veel verder gingen we dijk langs de Waddenzee op. Het was veel helderder weer. We konden zelfs Tessel in de verte zien liggen. Het was vloed en het water kwam tot vlakbij de dijk. Na enkele kilometers kwamen we langs een kleiput, waar heel veel watervogels verbleven.

In Vatrop verlieten we de dijk. Daar ging het Kustpad verder langs een heel stil veelal beschut weggetje. We kwamen door het gehucht Stroe met hele mooie optrekjes en ook een museum wat gesloten was, maar waar wel enkele oude werktuigen buiten stonden. We passeerden hier ook de route van ons Wadloop evenement enkele dagen eerder.

Enkel kilometers verder bereikten we het dorp Hippolytushoef. Bij het kerkje vonden we een bankje in de zon, een mooi plekje voor onze lunch. Vrij snel na onze pauze verlieten we Hippolytushoef weer. Het ging even over een parallel weg langs een drukke weg, maar als snel liepen we weer over rustigere wegen. Op een gegeven moment liepen we een stukje over een mooi schelpenpaadje tussen twee watergangen in.

Bij De Haukes bereikten we het Amstelmeer. We liepen over het haventerrein. Niet veel verder kwamen we op de dijk langs het Amstelmeer. Daarna was het nog zo’n zeven kilometer op een graspad over de dijk lopen. We kwamen onderweg heel veel schapen tegen. En regelmatig werden we getrakteerd op het gekrijs van vogels. Een paar kilometer voor het einde van onze etappe kwamen we langs een bankje achter een paneel, zodat we even uit de wind konden rusten.

Een paar kilometer na deze pauze bereikten we Van Ewijcksluis. Onze fietsen stonden er nog. We moesten nog zo’n 14 kilometer terugfietsen naar onze auto in Den Oever. Vanaf Den Oever zijn we weer naar huis gereden.

vorigevolgende