Garderen – Aardhuis (11,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 14 juni 2014: Garderen – Aardhuis (11,5 km)

Op zaterdag 14 juni was al onze vierde etappe van het Veluwe Zwerfpad van Garderen naar het Aardhuis, de laatste voor de zomervakantie. Op deze dag zijn we extra vroeg gestart vanwege het Grand Defilé dat in de namiddag plaatsvond ter viering van 200 jaar koninkrijk Nederland. We verzamelden ons al vanaf 8:00 uur in de ochtend en na koffie en een mooie passende opening van Karin vertrokken we al om 8:30 uur.
Sommigen vonden het heel prettig om zo vroeg te starten, terwijl het voor anderen toch wel een grote uitdaging was om op zaterdagochtend zo vroeg wakker te zijn.

Nadat we een aantal auto’s hadden achtergelaten bij het eindpunt reden we met de overige auto’s door naar Garderen. Om 9:00 uur in de ochtend vertrokken we met een record aantal van 24 deelnemers. Het was ook deze dag weer reuze gezellig en prima wandelweer, een uitstekende wandeltemperatuur, vrij veel wolken, maar ook af en toe een zonnetje en op een paar spetters regen na opnieuw droog!

Ook op deze dag hanteerde Gijs weer de camera en zou hij weer te weinig gefotografeerd worden. Daar moest wat aan gedaan worden en dat gebeurde ook. Toen we Garderen uitliepen stuitten we al snel op een wegafzetting. Dit was vanwege de plaatselijke wielerwedstrijd. We konden er na even wachten toch langs. We kwamen het peloton tweemaal tegen zodat we ruim de gelegenheid hadden om de wielerhelden aan te moedigen, ook degenen die het moeilijk hadden om bij te blijven.

Daarna liepen we het bos is, op een heuveltje hadden we nog even uitzicht terug richting de molen van Garderen. Daarna kwamen via een kronkelige route langs een zandafgraving, die inmiddels weer mooi begroeid was. Verderop moesten we een stukje over een militair oefenterrein lopen, volgens sommigen niet mooi, maar dat hoort uiteindelijk ook bij de route.

Daarna liepen we mooi langs de hei op richting Uddel. Aan het einde van de hei hadden we even een kort pauze. We vervolgden onze weg over een wat minder goed begaanbaar pad wat langs het asfaltfietspad opliep. Eerst werd de leider nog goed gevolgd, maar dat werd al snel minder en verkoos men toch voor het gemakkelijke brede pad. Nadat we de drukke weg van Nieuw-Milligen naar Harderwijk overgestoken waren, vroegen we ons af hoe we de route aanwijzingen konden blijven volgen. We misten de fierljep stok en besloten daarom maar langs de weg door te gaan. Verderop zagen we de roodgele routeaanwijzingen weer.

Bij het restaurant aan het Uddelermeer hebben we op het terras even uitgerust met een heerlijk bakkie en sommigen onder ons nog wat meer. Op dit tijdstip van de dag was de bezetting van het personeel nog beperkt dus nam het wel wat tijd in beslag voordat een ieder bediend was. Verkwikt vervolgden we onze weg. Bij het Uddelermeer ontpopte een van de deelnemers zich als een echte gids. We kregen een heel verhaal te horen over het ontstaan en de geschiedenis van het Uddelermeer. Verderop werd ons uitgelegd dat er oorspronkelijk alleen maar hei was tussen Uddel en het Aardhuis, maar dat de Koninklijke familie in het verleden hele stukken hei heeft laten beplanten met bomen.

Het was een lange rechte weg van Uddel naar het Aardhuis, eerst nog langs een paar huizen en door een aantal landerijen, later dwars over de hei uiteindelijk eindigend in het bos op de parkeerplaats bij de Aardhuisweg. Het leek een gemakkelijke weg, maar toch begonnen er een aantal tegen het einde zware benen te krijgen. Achteraf bleek dat deze weg eigenlijk vals plat was, want we eindigden uiteindelijk 50 meter hoger dan het Uddelermeer.

Bij het eindpunt aangekomen zijn we met de auto’s teruggereden naar het beginpunt in Garderen om daar de overige auto’s op te halen. Daarna ging een ieder zijns weegs en moesten Gijs en Anja geheel alleen het Grand Defilé bezoeken waar ze konden constateren dat de overige wandelaars toch het een en ander hadden gemist.

FormatFactorygarderen aardhuis (16)
FormatFactorygarderen aardhuis (17)
FormatFactorygarderen aardhuis (20)
FormatFactorygarderen aardhuis (24)
FormatFactorygarderen aardhuis (32)

vorigevolgende