Wekeromse Zand – Plank en Wambuis (14 km)

vorigevolgende

Zaterdag 2 juni 2018: Wekeromse Zand – Plank en Wambuis (14 km)

Het einde van onze tocht over het Veluwe Zwerfpad begint te naderen. Dit was een wat langere etappe die we gereserveerd hadden voor wanneer het wat warmer was. Het was inderdaad op deze dag een prima dag voor deze mooie tocht door een meer eenzaam gebied van de Veluwe. We hadden deze keer veel afmeldingen. De eerste wandelaar was al vroeg aanwezig. De overige wandelaars kwamen later binnendruppelen. Uiteindelijk waren we met ons tienen, maar het leken er veel meer. Ook deze keer konden we een nieuwe wandelaar begroeten.

De dagopening kwam op spontane manier tot stand. Bewolkt maar droog iets onder de 20 graden. Rond 10 uur vertrokken we met de hele groep naar het eindpunt van de etappe bij het restaurant Plank en Wambuis. Met 2 auto’s zijn we daarna doorgereden naar het beginpunt op de parkeerplaats van het Wekeromse Zand.

Het eerste stukje hoorde nog niet officieel bij het Veluwe Zwerfpad maar was wel bijzonder mooi, dwars over Wekeromse zand! We hadden nog maar 100 meter gelopen en plotseling was iedereen verdwenen alle kanten op. We waren plotseling met ons drieën. Eventjes later kwam iedereen van uit diverse kanten weer achter de bomen vandaan.
Het eerste stuk was erg zanderig, maar viel toch wel mee vanwege de regen van de laatste dagen. Al snel werd het pad beter. We moesten nog een afgezet stuk weide-/heidegebied door. Bij de tweede dam liet een van de wandelaars zien dat hij toch wel goed getraind was door zijn wederhelft.

Het was weer heel gezellig met ook vele mooie en soms intensieve gesprekken. Na het Wekeromse Zand liepen we nog even langs een mooi stukje heide gevolgd door een smal paadje. Een van de wandelaars zag hier plotseling een ree wegrennen. Even verder moesten we een drukke weg over en liepen daarna een behoorlijk stuk langs de Immenweg. De route was hier veranderd. De route beschreven in het boekje liep een stuk over een privé terrein, wat inmiddels afgezet was. Moesten daarom een klein kilometer omlopen en ook even langs een ventweg van de drukke weg van Otterlo naar Ede.

Inmiddels begonnen de magen te rommelen, maar de wandelleider had eerst nog een stuk wandelen in petto weg van de snelweg. Een ieder volgde. We liepen door een stuk bos richting Plank en Wambuis. Aan het einde van het bosgebied stond een picknickbank. Deze was wel vies maar deerde ons niet om hier tocht de lunchpauze te nemen. Velen waren goed voorbereid omdat ze een zitmatje meegenomen hadden. Een had zelfs een heuse walkstool op een driepoter. De overige negen schikten even in zodat we allemaal toch nog gemakkelijk op de picknickbank pasten.

Na de lunch gingen we verder met de tweede helft van de etappe. We stopten even bij een mooi uitkijkpunt. We werden even opgeschrikt door een groep grijze jongeren die de historie wilden herbeleven, met een solexje crossen in een lange leren jas. Ze mochten hier eigenlijk helemaal niet rijden want brommers waren hier niet toegestaan. We bleven verder lopen over een zandweg met verhard fietspad, totdat we nog een paar kilometer te lopen hadden. Daar gingen we via een zandpaadje de heide op. Het was hier heel mooi. Aan het einde volgde er weer een stukje bos tot het eindpunt.

Daar hebben we op een prachtig terras gezeten en lekkere dingen gegeten, die soms toch weer gedeeld moesten worden. Na een gezellig verblijf op het terras gingen we weer allemaal onze eigen weg. Een van de deelnemers was zo aardig om degenen die de auto op het beginpunt hadden staan nog even terug te rijden naar het Wekeromse Zand. Er blijven nu nog een paar kilometer over om het Veluwe Zwerfpad af te ronden. In september staat de volgende wandeling gepland. Dan willen we onze tocht over het Veluwe Zwerfpad afronden en een begin maken met een nieuwe ronde over de Veluwe.

vorigevolgende