Schaarsbergen – Koperen Kop (14 km)

vorigevolgende

Zaterdag 30 mei 2015: Schaarsbergen – Koperen Kop (14 km)

Op zaterdag 30 mei liepen we de derde etappe in het nationale park de Hoge Veluwe. Het was de mooiste wandeling door de Hoge Veluwe, zeer afwisselend bos en heide, zand en grasgebieden. En het bijzondere van deze etappe is dat we heel veel wild hebben gezien, zelfs vier maal. Het pad was vanaf het begin tot het einde onverhard. Het weer was koel, afwisselend zon en wolken en tijdens de eerst helft enkele buien, waarvan een met hagel en een andere met onweer.

Nu we naar de zomer toegaan wilden we een half uur eerder beginnen. Al ruim voor negenen verscheen de eerste wandelaar, een enthousiaste nieuwe deelnemer en we hadden ook nog een tweede nieuwe deelneemster. We waren we op deze dag met ons tienen! Ook al was het aantal aanwezigen lager dan tijdens eerdere etappes, toch was het ook deze etappe weer reuze gezellig en vele goede gesprekken. Na een beker koffie of thee en een korte dagopening vertrokken we om half tien richting Hoenderloo. Daar lieten we enkele auto’s achter en gingen we met twee auto’s door naar het beginpunt in Schaarsbergen bij de ingang van de Hoge Veluwe. Onze wandelleider was zo handig om zijn eigen beschermers pasje voor de Hoge Veluwe op een veilige plaats thuis achter te laten, dus moest hij toch nog dokken.

Toen we richting Schaarsbergen reden werd de lucht steeds donkerder en dreigender en bij aankomst op het parkeerterrein begon het te regenen, dus trokken we eerst onze regenspullen aan. Om kwart over tien begonnen we met de etappe. We liepen langs de witte fietsenstalling het bos in. Een van de wandelaars begon al snel van de wandelleiding te eisen dat hij wild zou zien! En het bijzondere was dat hij binnen een minuut op zijn wenken bediend werd. We zagen een groepje reeën niet al te ver van ons wegrennen. Maar het maken van een foto lukte hier niet. We hadden na deze bijzondere ontmoeting nog niet eens een kilometer verder gelopen, toen we een jonge ree tegen het lijf liepen. Een paar van onze groep zagen deze ree vlak voor hun op een pad liggen. Deze ree schrok van onze plotseling verschijning dus vluchtte hij een stukje weg, maar daar bleef hij mooi voor ons poseren op een beschut plekje in het bos. Niet veel verder zagen enkelen van ons een volwassen wild zwijn met enkele jonge zwijnen wegrennen. Dit gebeurde allemaal tijdens de eerste kilometers in het bos.

Toen we na ruim drie kilometer lopen de rand van een open gebied bereikten begonnen de magen al te knorren. En dat werd nog eens versterkt toen we daar een picknickbank tegenkwamen. We hebben daar even gerust om een eerste boterham te eten. Nadat we deze genuttigd hadden kregen we een echte hagelbui. Dus hebben we daar nog maar even geschuild achter enkele bomen. Nadat de bui bijna over was zijn we weer verder gelopen, voornamelijk door heide en zo af en toe nog een bosje.

Na ruim 5 kilometer liepen we over het Braamsveldje, een prachtig open heidegebied met verre uitzichten. Daar begon het te onweren en werd de lucht behoorlijk donker. Sommigen zetten de pas er wat extra in, om even wat steviger door te lopen naar een bosrijk stukje, terwijl een andere er van overtuigd was dat de bliksem toch echt tussen de verschillende luchtlagen plaatsvond maar de grond niet bereikte. Toen we in het bosgebied aankwamen begon het te regenen en zagen we in de verte een behoorlijke regenvlaag hangen. Dus trokken de meesten onder ons snel de regenkleding aan, terwijl een paar anderen zeiden dat het wel mee zou vallen. Deze laatsten kregen uiteindelijk toch gelijk, want toen de regenkleding aan was stopte het al weer bijna met het regenen.

We liepen vanaf dit punt nu in westelijke richting door een bosgebiedje met ook open stukken. Een andere groep wandelaars wees ons op een bijzonder zeldzaam plantje, een maanvaren. Die kun je terugzien op een van de foto’s van Jacques. Op een gegeven moment kwam het zanderige pad vlak langs het fietspad te lopen dus kozen de meeste wandelaars ervoor om het officiële pad te verlaten en de gemakkelijke weg te kiezen. Bij de Kemperbergweg aangekomen zagen we enkele picknicktafels waar we gestopt zijn voor onze lunch.

Na onze lunchpauze gingen we weer een stukje bos in. Daar werd onze aandacht getrokken door een ander soort wild, een grote mierenhoop. Het gekrioel van de mieren werd tot in detail met grote interesse bestudeerd. Na deze tussenstop ging het verder naar het Reemsterzand waar we vlak langs een groot stuifzandgebied liepen. Na dit open gebied ging de route weer het bos in, waar we over een prachtig, heuvelachtig en bochtig pad liepen met zo af en toe schitterende uitzichten over de zandverstuivingen. Het laatste gedeelte van de etappe liep weer door een nogal zanderig open gebied voordat we het restaurant de Koperen Kop bereikten.

Het was inmiddels behoorlijk zonnig geworden, dus konden we op het terras nog van de mooie etappe nagenieten onder het genot van een heerlijk bakje, koffie en thee en sommigen nog iets extra’s erbij. Na deze pauze hebben we allemaal een witte fiets uitgezocht en dat kostte voor enkelen toch wel wat tijd omdat de keuze van fietsen wel erg groot was. Halverwege onze fietstocht naar Hoenderloo werden we getrakteerd op een mooi toetje, een edelhert dat heel rustig in een open gebiedje lag. We zijn allemaal van de fiets afgestapt. Er is daar menig plaatje geschoten en we werden steeds brutaler door steeds dichter bij het edelhert met een prachtig gewei te komen. Toch bleef hij tamelijk rustig liggen. Dat was wel heel bijzonder. Nadat iedereen zijn fiets had teruggevonden zijn we verder doorgefietst naar Hoenderloo. Vandaar zijn er een aantal meteen naar huis gereden en de overigen hebben nog even de twee auto’s bij het beginpunt van de etappe in Schaarsbergen opgehaald.

schaarsbergen koperen kop (5)
schaarsbergen koperen kop (9)
schaarsbergen koperen kop (14)
schaarsbergen koperen kop (15)
schaarsbergen koperen kop (19)
schaarsbergen koperen kop (25)
schaarsbergen koperen kop (37)

vorigevolgende