Hoenderloo – Otterlo (13 km)

vorigevolgende

Zaterdag 21 maart 2015: Hoenderloo – Otterlo (13 km)

Na enkele maanden winterslaap hebben we de draad weer opgepakt. Dit voorjaar gaan we de etappes in het nationale park de Hoge Veluwe lopen. Dat belooft een aantal prachtige wandelingen te worden. Op deze zaterdag hebben we de etappe van Hoenderloo naar Otterlo gelopen. Helaas heeft de trend van altijd mooi weer zich in 2015 niet voortgezet. We hebben op deze dag al meer regen gehad tijdens onze wandeling dan het hele afgelopen jaar en de temperatuur was ook behoorlijk laag, nog geen 10 graden.

Vanwege diverse redenen waren we op deze dag met een kleinere, maar desalniettemin enthousiaste club van 11 echte diehards. Na koffie, thee en een korte dagopening zijn we met drie auto’s in de regen vertrokken naar Hoenderloo. Daar hebben we de auto’s op de parkeerplaats buiten het park geparkeerd. Daar begonnen we met de eerste etappe. De route was prima aangegeven. Het eerste gedeelte liepen we door het bos in de meestal lichte regen richting het slot Sint Hubertus. Toen we een stukje onderweg waren hesen sommigen onder ons zich in vol regen ornaat. Ondanks de regen was het weer reuze gezellig en werd er heel wat met elkaar gepraat.

Bij het slot Sint Hubertus hebben we een kleine pauze ingelast en sommigen zagen een prachtige schuilplaats bij de ingang van het slot. Onze route liep een heel stuk langs de grote vijvers op en op een gegeven moment passeerden we over een vlonderpad een moerassige gebied, kortom een prachtig route. Inmiddels was het op enkele spetters na droog geworden. Daarna gingen we het bos weer in en al snel begon het pad geaccidenteerd, bochtig en opener te worden en hadden we zo af en toe een prachtig uitzicht over de uitgestrekte heidegebieden. Dat was een mooi plekje voor een groepsfoto. Ook daarna hadden we nog een pittige maar mooie route, waar de groep wat uit elkaar begon te vallen en de magen begonnen te protesteren. Op het einde van dit lange pad kwamen we weer in de wat meer bewoonde wereld.

Vanaf dit punt was het nog maar een paar honderd meter naar het restaurant de Koperen Kop.
Daar heeft een ieder het zijne genomen van hartig tot zoet. Wat was het lekker om even op een droge en warme plek bij te komen. Een van onze groep had nog even de wederhelft aan de lijn, want die had ook gewandeld, maar dan heel veel serieuzer en professioneler dan wij.

Na deze welverdiende aangename pauze hadden we nog ongeveer 4,5 km te gaan. We liepen langs het Museonder richting de hei. Daar werd de groep in tweeën gesplitst. Groep 1 liep de officiële route, de smalle weg, die omhoog voerde over een fraai zeer geaccidenteerd pad met vele trappetjes. Groep 2 koos de gemakkelijke brede weg die langs de hei opliep. Een stuk verder op de hei kwamen de groepen weer bij elkaar. Na een klein stukje vlakke weg kwam er weer een lange trap omhoog die naar een zeer fraaie plek voerde met een prachtig uitzicht. Nadat sommigen van ons het koud begonnen te krijgen liepen we weer door richting Otterlo. Een paar van ons zagen plotseling groot wild het pad oversteken. Net voordat we bij het einde van de etappe waren kregen we nog een flinke bui over ons heen.

Bij het eindpunt, de uitgang van het park naar Otterlo, hebben we allemaal een witte fiets uitgezocht. Ondanks de belofte van een van onze deelnemers dat de zadels absoluut droog zouden zijn moesten we de tocht toch aanvangen op een nat zadel. Gelukkig was het onderweg terug naar Hoenderloo droog. Na 8 km fietsen over een mooi fietspad waren we weer terug bij de auto’s, waarna een ieder weer voldaan van de mooie wandeling zijns weegs ging.

hoenderloo - otterlo (6)
hoenderloo - otterlo (8)
hoenderloo - otterlo (23)
hoenderloo - otterlo (24)

vorigevolgende