Arnhem – Rozendaal (13 km)

volgende

Zaterdag 5 september 2015: Arnhem (Sonsbeek) – Rozendaal (13 km)

Na een paar maanden zomervakantie hebben we op 5 september onze wandelingen over het Veluwe Zwerfpad hervat. Dit najaar gaan onze etappes door een van de mooiste gedeelten van de Veluwe.

Tegen 9:00 uur arriveerden de eerste wandelaars bij ons thuis. Er waren wel enkele buien, maar de buienradar zag er toen nog redelijk optimistisch uit. Na een kop koffie of thee vertrokken we met een groep van 8 personen richting Arnhem. We hadden deze zaterdag de beschikking over drie auto’s, dus moesten we even nadenken hoe we dit vandaag zouden organiseren. We zijn eerst met z’n allen naar Rozendaal gereden, daar hebben we een auto achtergelaten bij het eindpunt en zijn verder doorgereden naar het beginpunt in Arnhem.

Nadat we de auto’s geparkeerd hadden, liepen we meteen het park Sonsbeek in en waren we al snel op de route. Het park Sonsbeek is een prachtig heuvelachtig park met imposante oude bomen afgewisseld met gras gedeeltes en mooie vijverpartijen. Helaas begon het bijna meteen te regenen, dus trokken we onze regenspullen aan. Ook de rest van de wandeling kwamen er nog meer buien die steeds zwaarder werden, maar gelukkig kwam ook de zon er regelmatig even door, dus hebben we uiteindelijk meerdere malen onze regenspullen aan- en uitgetrokken.

Nadat we het park Sonsbeek doorkruist hadden liepen we via een mooie heuvelachtige route Arnhem uit. Voorbij het Openlucht Museum kwamen we in de bossen. We gingen bij het knooppunt Waterberg onder de A12 door. Daar zagen we de eerste gedeeltes met volop bloeiende heide. We kwamen in meer open bosgebied terecht. Inmiddels begon het te stortregenen. De paden veranderden in grote waterplassen en soms waterstroompjes als we heuvel op of af gingen. Soms liepen met de stroom mee, maar andere keren er juist tegenin.

Nadat we de A50 overgestoken waren over een viaduct kwamen we bij een monument op de prachtig bloeiende heide. Daar waren gedenkstenen (grote rotsstenen en kleine stenen) opgericht dor Herman van Veen om jong gestorven kinderen uit vele landen over de hele wereld te gedenken. Juist op dit moment scheen de zon volop. Dat was een goed moment om hier even te rusten voor onze lunch.

In dit gebied graasden ook een aantal grote runderen (stieren) met brede horens. We namen ze wel even op de foto maar waren toch voorzichtig door ze niet al te dicht te naderen en dat vooral de wandelaar met de fel rode trui. De route verliep vanaf dit punt door een prachtig bloeiende heide. Daarna kwamen we weer in het bos. We hadden even een discussie over het juiste pad, maar we zagen al snel dat we het goede pad gekozen hadden. Enkele kilometers verder bereikten we het eindpunt bij kasteel Rozendaal.

Het restaurant bij het kasteel was open en inmiddels was de zon er weer doorgekomen. Dat gaf ons de mogelijkheid om onze etappe af te sluiten met een kop koffie of thee op een terras met een schitterend uitzicht over de tuinen van het kasteel. Daarbij konden we genieten van een mooi bruidspaar dat de bruidsfoto’s liet maken in de tuin van het kasteel. Daarna zijn we met 5 personen vertrokken met de ene auto die we in Rozendaal achter gelaten hadden terug naar het beginpunt. Drie dames konden nog wat langer nagenieten op het terras bij het kasteel totdat ze opgepikt werden door een van de chauffeurs. Het was weer een mooie en gezellige wandeling ondanks de buien die we moesten trotseren.

arnhem roozendaal (13)
arnhem roozendaal (16)
arnhem roozendaal (21)
arnhem roozendaal (30)
arnhem roozendaal (40)

volgende