Vierhouten – Stakenbergerweg (13 km)

vorigevolgende

Zaterdag 10 september 2016: Vierhouten – Stakenbergerweg (13 km)

Na de zomervakantieperiode hebben we op 10 september de draad weer opgepakt. Het was meteen een hele mooie etappe, die extra opgesierd werd met heide die nog niet uitgebloeid was. We waren op deze dag met een gevarieerde groep van 10 personen, die bestond uit zeer getrainde en ook minder getrainde wandelaars. Toch wist ook op deze dag een ieder de etappe weer goed af te ronden. We hadden een prachtige zonnige dag met een temperatuur van ruim 25 graden, het warmst tot nu toe tijdens een Veluwe Zwerfpad etappe, maar het was allemaal nog goed te doen.

Tegen half tien kwamen de eerste wandelaars binnen en een kwartier later waren alle deelnemers van deze dag aanwezig met opnieuw een deelneemster die er voor het eerst was. Het was meteen weer een gezellige en ontspannen sfeer. Na een beker koffie of thee en een korte dagopening vertrokken we tegen 10 uur. Er waren op deze dag ruim voldoende auto’s aanwezig, zodat we er een paar achter konden laten in Apeldoorn. We reden eerst met z’n allen naar het eindpunt, waar we twee auto’s op de parkeerplaats bij het speelterrein Stakenbergerweg achterlieten. Daarna zijn we doorgereden naar het beginpunt in Vierhouten.

Zo rond kwart voor 11 begonnen we met de etappe. Deze liep eerst nog een stukje door Vierhouten heen. Daarna kwamen we langs de Paasheuvel, wat voor enkelen herinneringen ophaalden aan Opwekkingsbijeenkomsten uit een inmiddels toch wel grijs verleden. Nadat we Vierhouten verlaten hadden kwamen we al snel op de Elspeter heide. Het was een prachtige route waar we nog van de laatbloeiende heide konden genieten. Bij een iets hoger punt waar we mooi uitzicht hadden, stonden we even stil om van de omgeving te genieten en deze te vereeuwigen.

Na enkele kilometers kwamen we langs een replica van een grafheuvel, een goed moment om even stil te staan en dit te bekijken. Ook daarna liep de route nog een stuk over de heide. Op een gegeven moment kwamen we langs een mooie stenen picknicktafel. De Nederlands kaart met alle nationale Lange Afstands Wandelpaden was hierin gegraveerd. Dit was ook nog eens heerlijk in de schaduw, dus een perfect plaats voor onze lunch.

Na onze lunch zijn we doorgelopen naar Elspeet, eerst een stukje door het bos en daarna door enkele landerijen. Dat was een groot contrast met de heide en maakte daardoor de etappe extra afwisselend. In Elspeet aangekomen moesten we even de route verlaten voor een rustpauze op een terras. We konden daar met z’n allen bij elkaar zitten. Na deze stop zijn we weer teruggelopen naar de route en verlieten we daarna snel het dorp Elspeet. Op sommige plekken was de route hier slecht aangegeven met de geel rood tekens, maar gelukkig hadden we een kaart bij ons om zo op het rechte spoor te blijven. Na een stuk bos kwamen we opnieuw op de heide. Het was inmiddels wel behoorlijk warm geworden, maar toch nog goed te doen.

Ongeveer een kilometer voor het einde hadden we nog een korte rustpauze ingelast om de inwendige mens van de nodige calorieën en vocht te voorzien voor het laatste stukje. Nadat we zo rond drie uur het eindpunt van de etappe bereikt hadden moesten we nog enkele honderden meters naar de parkeerplaats lopen waar de auto’s geparkeerd stonden. Sommigen onder ons vonden dit een mooi plekje om later met de familie nog eens naar toe te gaan voor bijvoorbeeld een picknick. In de ochtend waren wij nog bijna de enigen, maar inmiddels was het hier bijzonder druk. Aangekomen bij het beginpunt ging een ieder weer zijns weegs en konden we terugzien op een prachtige wandeltocht.

vierhouten-stakenbergerweg-4
vierhouten-stakenbergerweg-12
vierhouten-stakenbergerweg-16
vierhouten-stakenbergerweg-26
vierhouten-stakenbergerweg-28

vorigevolgende