Stakenbergerweg – Leuvenumse veld (13 km)

vorigevolgende

Zaterdag 8 oktober 2016: Stakenbergerweg – Leuvenumse veld (13 km)

We liepen deze etappe op een prachtige vrij zonnige maar wel koele herfstdag. Het was opnieuw een hele mooie etappe in een gedeelte van de Veluwe wat verder van Apeldoorn af waar we eigenlijk nooit komen. Wat zijn er toch veel mooie plekjes op de Veluwe. Inmiddels zijn we weer in een wat rustigere maand beland. Zo’n dag als vandaag was dan ook erg uitnodigend om er even op uit te gaan. Dat dachten velen met ons, want de opkomst was erg goed, 19 deelnemers deze keer. En we hebben gezamenlijk genoten van elkaar en de mooie omgeving.

Al ruim voor half tien kwamen de eersten enthousiast binnen op het verzamelpunt bij Gijs en Anja thuis. Na een kop koffie of thee en een kort dagopening waren we klaar voor vertrek. Tegen 10 uur vertrok Gijs met nog vier andere chauffeurs naar het eindpunt om daar vier auto’s achter te laten en daarna door te gaan naar het beginpunt. De overige deelnemers gingen rechtstreeks naar de speelplaats aan de Stakenbergerweg. Toen de chauffeurs aankwamen op de parkeerplaats bij de speelplaats waren de overige deelnemers al de speelplaats opgelopen. Maar al gauw was de groep toch klaar voor vertrek.

We moesten eerst nog zo’n 500 meter lopen langs een fietspad voordat we het Veluwe Zwerfpad bereikten. Op de weg er naar toe werden we een aantal keren lastig gevallen door voorbijkomende fietsers. Toen we bij het Veluwe Zwerfpad aankwamen verlieten we meteen het fietspad en ging het eerst een klein stukje over de hei. Al gauw waren we in het bos. Ondanks de grootte van de groep bleven we het eerste deel van de etappe dicht bij elkaar.

Na ruim drie kilometer door het bos gelopen te hebben bereikten we het mooiste maar ook zwaarste deel van de etappe, het Hulshorsterzand. Voordat we het zand opgingen wilden toch een aantal eerst even wat extra energie opdoen in een korte stop. Het was hier echt genieten van de prachtige omgeving. Het pad ging ruim een kilometer door mul zand waarin je behoorlijk wegzakte. Sommigen vonden af en toe even een mogelijkheid om gemakkelijker te lopen door het hoofdpad te verlaten, maar dat was dan wel van korte duur, want dit pad hoorde er echt bij. Op een gegeven moment ontdekte een van de wandelaars een mooie rups midden op het zand. Deze trok meteen veel bekijks. Daarna vervolgden weer onze weg.

Na het Hulshorsterzand gingen we het bos weer in. Daar zagen we een bordje, waar gewaarschuwd werd voor water op het pad. Er was hier echter geen drup water te zien want had de laatste maand nauwelijks geregend. Iets verderop begon de magen toch behoorlijk te knorren dus laste de groep spontaan een lunchpauze in ondanks het feit dat er geen bankje in de buurt was.

Na deze pauze gingen we gesterkt op weg naar Leuvenum, waar ons een warm bakje met eventueel iets erbij te wachten stond. Maar ja, op een gegeven moment strandden we toch bij een natte plek met behoorlijk wat water. Het Veluwe Zwerfpad teken stond op een paal midden in het water. Moesten we daar door heen? Maar gelukkig was er toch nog een klein ommetje over een brug, zodat onze voeten uiteindelijk toch droog bleven. Daarna liepen we door het bos verder richting Leuvenum. Een kilometer voor Leuvenum moesten we nog een paar beekjes oversteken. Door de lichtval van de lage zon keken we hier prachtig over het water heen.

In Leuvenum aangekomen bleek het daar heel druk te zijn op het terras, en was er geen plaats meer voor ons allemaal. Maar het bedienend personeel wist een prima oplossing. Binnen schoven ze een aantal tafels naar elkaar toe, zodat we met z’n allen rond een grote tafel konden zitten en genieten van de warmte binnen en een heerlijke consumptie.

Na deze pauze was het niet ver meer naar het eindpunt van de etappe. Eerst liepen we nog een stukje over een asfaltweggetje en daarna over een zandpad langs het fietspad. Tegen het einde van de etappe passeerden we nog een heel mooi stukje heide. Daarna moesten we de drukke weg van Nieuw Milligen naar Harderwijk oversteken en daar stonden gelukkig de auto’s al klaar voor de vermoeide benen. We zijn daarna gezamenlijk met de vier auto’s teruggereden naar het beginpunt van de etappe, waarna een ieder weer voldaan zijns weegs ging.

stakenbergerweg-leuvenum-4
stakenbergerweg-leuvenum-11
stakenbergerweg-leuvenum-22
stakenbergerweg-leuvenum-32
stakenbergerweg-leuvenum-40

vorigevolgende