Vaassen – Vierhouten (15,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 11 juni 2016: Vaassen – Vierhouten (15,5 km)

Na een periode van zon en vrij warm weer werden we deze ochtend gewekt met een zacht mals regentje. Dit was wellicht niet al te uitnodigend om te komen wandelen. Het heeft enkelen er wellicht toe doen besluiten om zich nog eens extra om te draaien. De vooruitzichten waren dat het in de loop van de dag beter zou worden, dus ging de wandeling gewoon door. Uiteindelijk waren we op deze dag met 12 wandelaars waarvan er twee waren die voor het eerst meeliepen. Ze werden meteen opgenomen in de groep.

Tegen half tien kwamen de eerste wandelaars binnen en kort daarna volgde de rest. Na koffie en thee, wat extra calorieën erbij en een korte dagopening waren we om tien uur klaar voor vertrek voor de langste wandeling tot nu toe van ruim 15 km. Drie chauffeurs vertrokken eerst naar Vierhouten om daar twee auto’s achter te laten. De twee auto’s met de overige wandelaars gingen iets later weg naar het beginpunt in Vaassen. Iets voor elf uur waren we klaar voor vertrek. Op dat moment vielen de laatste paar druppels regen. Verder was het op deze dag droog en zo’n 20 graden, dus perfect weer om te wandelen.

We liepen meteen een idyllisch paadje in, het Kersendijkje. Dit paadje had geknotte bomen aan weerszijde van het paadje en uitzicht op de grachten rond het kasteel Cannenburch. In het water zagen we prachtig bloeiende water lelies. Aan het einde van dit paadje passeerden we een waterrad waar we allemaal even een kijkje wilde nemen. Daarna liep de route achter het kasteel Cannenburch langs waar we een mooi uitzicht hadden over de kasteelvijvers.

Na het kasteel gingen we een stukje over een asfaltweg. Eerst met nog wel wat verkeer, maar dat werd steeds minder. Op een gegeven moment kwamen we in het bos terecht en liep de route verder over bijna alleen maar goed begaanbare zandpaden. Het bos werd afgewisseld met fraaie stukken heide. Na zo’n 5 km passeerden we een bankje voor onze eerste rustpauze. Dit was in principe voorbestemd voor de 60 plussers onder ons. De rest kon op de grond zitten op de meegebrachte zitmatjes en andere zit-accessoires.

Nadat we het eerste gedeelte van de lunch genuttigd hadden vertrokken we weer voor het volgende stuk van de etappe. In een goede sfeer werd er weer volop met elkaar gepraat over van alles en nog wat. We passeerden Gortel, een welkome afwisseling met mooie landerijen.
Na weer een stukje bos, liepen we een heel eind op langs de Gortelse heide. Aan het einde hiervan kwamen we op het fietspad richting Vierhouten. Even later, na zo’n 11 kilometer lopen, kwamen we langs een picknickbank. Hier konden er 8 zitten. Voor de overigen was er geen zitplaats nodig omdat het tijd was voor een aantal interessante gymnastische oefeningen ter verbetering van de wandeltechniek of in een ander geval om zich eens heerlijk te kunnen neer vleien. Ook was dit een goed moment om de inwendige mens te versterken.

Na onze tweede pauze gingen we weer het bos in en passeerden we het Verscholen Dorp, een aantal half ondergrondse hutten waar in de tweede wereldoorlog Joden ondergedoken zaten. We hebben hier een kort uitstapje gemaakt om te lezen, zien en voelen hoe de Joden hier destijds geleefd hebben. Na dit uitstapje zijn we verder via bos en heide naar het eindpunt gelopen vlak voor Vierhouten, waar bleek dat sommigen de lengte van deze etappe behoorlijk in de benen voelden. De geruststelling is dat de komende etappes weer wat korter zullen zijn.

We hebben de dag afgesloten op een gezellig terras in Vierhouten onder het genot van een drankje en eventueel wat lekkers erbij. Onder de vrouwen konden sommigen de verleiding niet weerstaan om nog even een winkeltje aan de overkant van de straat te bezoeken. Aangezien we maar twee auto’s bij het eindpunt hadden konden er slechts 10 mee terug naar het beginpunt en moesten er twee vrouwen voor straf nog een half uur op het fraaie terras wachten onder het genot van een extra drankje.

vaassen - vierhouten (3)
vaassen - vierhouten (7)
vaassen - vierhouten (8)
vaassen - vierhouten (12)
vaassen - vierhouten (35)

vorigevolgende