Otterlo – Wekeromse Zand (13 km)

vorigevolgende

Zaterdag 10 juni 2017: Otterlo – Wekeromse Zand (13 km)

Dit is de vierde etappe van 2017. We waren deze keer met 16 personen en opnieuw twee wandelaars, die er voor het eerst bij waren. Het was perfect wandelweer, zon afgewisseld met wolken en zo’n 23 graden. Inmiddels lijkt het in de natuur nu helemaal zomer. En na de regen van de afgelopen dagen was de natuur mooi opgefrist en het zand wat minder mul. Onze gastvrouw was weer voldoende hersteld van de val, zodat ze deze etappe weer gewoon kon uitlopen.

Het was bij ons voor vertrek meteen weer een heel gezellige drukke boel tijdens de koffie en thee. Zo zelfs dat het deze keer wat extra inspanning kostte om van iedereen even de aandacht te krijgen voor een korte dagopening en daarna de voorbereiding voor vertrek.
Vier chauffeurs reden eerst naar het eindpunt, een grote parkeerplaats bij het Wekeromse zand en de rest gingen met de drie overige auto’s meteen naar het beginpunt. We hebben op het eindpunt de drie grootste auto’s achter gelaten, zodat er aan het einde van de etappe zoveel mogelijk van de 16 wandelaars mee terug konden naar Otterlo.

Zo tegen kwart voor elf waren we allemaal klaar voor vertrek in Otterlo nadat deze en gene nog wat extra zonbescherming opgesmeerd had. Nadat we eerst nog een klein stukje langs de rand van Otterlo liepen bereikten we al snel het bos. Zoals gebruikelijk nam ook hier het Veluwe Zwerfpad niet de kortste weg, maar maakte nog een extra ommetje over redelijk smalle bospaden. Na dit ommetje liepen we verder langs een zandweg met betonnen fietspad ernaast. Aangezien er behoorlijk wat fietsers langskwamen verkozen de meesten toch om over het zandpad te lopen alhoewel dat wel iets zwaarder liep. Het was mooi om te zien dat iedereen met elkaar in gesprek was van luchtige tot soms heel diepe gesprekken.

Na zo’n drie kilometer lopen gingen we het bos weer uit en liepen we verder langs de bosrand. We kwamen langs een bankje. Een van de wandelaarsters wilde even een paar minuten rusten. Het bankje was meteen vol. Dit moment werd verder door de groep aangegrepen om een eerste greep in het lunchpakket te doen. Daarna gingen we weer verder. Eerst langs de bosrand en daarna een stukje door de weilanden. Net na een bungalowpark gingen we over een erf en een smal paadje het bos is. Midden in het bos was een goed punt voor een korte stop om je even terug te trekken.

Na deze stop liepen we over een mooi kronkelig en ietwat heuvelachtig pad door een niet al te dicht bos. Er volgde nog een klein stukje door het open veld, aleer we langs parkeerplaats met de auto’s kwamen. Daar stond ook een verleidelijke picknick bank. Na enkele aanmoedigingen liep de groep toch nog een klein stukje door tot het Wekeromse Zand, waar we een prachtig plekje voor de lunchstop vonden. We hadden hier een mooi uitzicht over het Wekeromse Zand.

Hierna volgde er nog een ronde over het Wekeromse zandgebied van bijna 5 kilometer. Twee wandelaars bleven wachten totdat de rest ruim een uur later weer terug zou zijn. Ze hadden hier een prachtig plekje om te zitten. De overige wandelaars liepen door; eerst een klein stukje door het zand, daarna over een prachtig heidegebied met klein heuveltjes en enkele schitterende dennenbomen midden op de heide. Op een gegeven moment moesten we een paar maal door een afrastering met schrikdraad. Maar er zaten handvatten aan zodat je die gemakkelijk open kon maken. Hier werd het meteen duidelijk dat een paar wandelaars van oorsprong van boerenafkomst waren.

We liepen zo over de heide naar de overkant van het Wekeromse Zand, waarna we een klein stukje naar het noorden liepen om daarna het Wekeromse zandgebied op een ander punt weer over te steken. We passeerden een paar fraaie vennetjes waar we nog even stopten. Daarna volgde het laatste stuk dwars door het zand. Vanwege de regen van de dag ervoor viel het geploeter nog enigszins mee. Aan het einde van de zandvlakte pikten we de achterblijvers weer op en voldaan van de mooie wandeling liepen we met z’n allen naar de auto’s. Maar ja 16 personen in 3 auto’s valt niet mee. Het is uiteindelijk toch gelukt, in een van de auto’s vier slanke dames op de achterbank en zo terug naar Otterlo. Daar hebben we deze etappe gezellig afgesloten op een terras.

vorigevolgende