Elspeet – Garderen (11,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 11 oktober 2014: Elspeet – Garderen (11,5 km)

Dit is al weer onze zesde etappe van dit jaar. Iedereen is nog steeds even enthousiast om mee te gaan. Op deze dag waren we met maar liefst 22 deelnemers. Ook vandaag kwamen de eerste wandelaars al weer vroeg binnendruppelen voor de koffie of thee. Het was weer een gezellige drukke boel. Op deze ochtend opende Anja de dag toepasselijk met Psalm 150, waarna we een kort gezamenlijk openingsgebed hadden, met enkele voorbeden voor persoonlijke situaties.
Daarna heeft Gijs nog enkele logistieke zaken voor deze dag doorgenomen.

Iets voor 10:00 uur vertrokken we. Een aantal volle auto’s reden met de meeste wandelaars meteen naar het beginpunt in Elspeet. Gijs ging met een aantal andere chauffeurs eerst naar het eindpunt naar Garderen om daar voldoende auto’s achter te laten, en daarna gezamenlijk in een paar auto’s naar het beginpunt in Elspeet te rijden.

We zijn inmiddels al een heel stuk in de herfst aanbeland, maar toch was het ook op deze dag weer uitstekend wandelweer. Eerst wat zon, later meer bewolking, 17 graden en het bleef op enkele druppels na droog totdat we naar huis reden. Het was ook vandaag toch weer bijzonder om zo samen van elkaar en van de natuur te kunnen genieten.

Zo rond 10:30 waren we klaar voor vertrek. We gingen in het centrum van Elspeet meteen uit de drukte een heel smal paadje in achter de huizen langs. We kwamen al snel langs de molen, waar we een groepsfoto hebben gemaakt. Daarna liepen we een stuk over een onverhard pad met aan een kant bos en de andere kant heide. Dit pad was vrij zwaar vanwege het losse zand door de werkzaamheden die hier kort geleden hebben plaatsgevonden.

Na de heide moesten we een stuk langs een rustige asfalt weg lopen met een afwisseling van landerijen en bossen. De magen van sommigen onder ons begonnen inmiddels te rammelen, maar de organisatoren onder ons vonden het nog een half uurtje te vroeg, dus moedigden ze ons aan om nog even door te lopen. En inderdaad, nadat we de drukke weg van Kootwijk naar Harderwijk waren overgestoken bereikten we het Speulderveld en Houtdorperveld, een prachtig open natuurgebied. Daar kwamen we al snel langs een perfecte picknickplaats met een picknickbank waar zeker 8 mensen op konden zitten en daarnaast was er meer dan voldoende ruimte voor de overigen om op de grond te zitten op een zitmatje of een plastic zak.

Na onze lunch hebben we het open natuurgebied doorkruist, eerst was er meer gras dan hei, maar verderop werd het een mooi heideveld. Eerst liepen we een stukje langs een fietspad, dan een stukje over een zandpad, om daarna een heel eind langs een heel smal pad te moeten lopen. Daar moesten ook de mannen net als de vrouwen de ene voet voor de andere zetten en er niet naast want daar was het pad echt te smal voor. Daarom besloten enkele slimmeriken om dit pad maar in ganzenpas af te leggen.

Aan het einde van het heidegebied kwamen we langs een zandafgraving, die door de natuur in een prachtige plek is omgedoopt, zodat iemand zich hier echt in het buitenland waande. Ook zagen we een aantal mountainbikers ploeteren om van uit het dal door het mulle zand de heuvel moesten opkomen. Een heel aantal moest zich uiteindelijk gewonnen geven aan de elementen om dan maar verder lopend de heuvel op te gaan. Nadat we dit gebied gepasseerd waren kwamen we al snel in de buurt van Garderen. Daar liep plots een van de wandelaars snel een stuk vooruit om even een korte stop in te lassen bij een van de lokale bewoners. De overige wandelaars hebben even rustig aangedaan om er voor te zorgen dat we uiteindelijk allemaal gezamenlijk Garderen binnenliepen.

In Garderen was er even een discussie of we in Garderen of in Elspeet nog iets zouden drinken. Na wat over en weer gepraat besloten we om dan maar eerst terug te rijden naar Elspeet en daar iets te gaan drinken. Daar aangekomen konden twee van de vrouwen en een man toch de verleiding niet weerstaan om eerst weer even de VVV winkel in te lopen voordat ze aan de koffie of thee toe waren. Op het terras vond er een interessant groepsproces plaats, waardoor er uiteindelijk toch nog heel veel waren die de eigenaar van het restaurant een extra goede dag gunden. Op het moment dat we het terras verlieten om met de auto’s weer naar huis te vertrekken begon het ineens flink te regenen, dus voor ons precies op het goede moment!

elspeet garderen (7)
elspeet garderen (6)
elspeet garderen (13)
elspeet garderen (19)
elspeet garderen (21)
elspeet garderen (22)

vorigevolgende