Aardhuis – Wiesel (14 km)

vorigevolgende

Zaterdag 13 september 2014: Aardhuis – Wiesel (14 km)

Op zaterdag 13 september 2014 was onze vijfde etappe van het Veluwe Zwerfpad, de eerste na de zomervakantie. De eerste enthousiaste wandelaars waren er al weer vroeg bij. Voor een aantal anderen van de wandelgroep was de zomervakantie nog niet voorbij. Ook waren er weer drie nieuwe deelnemers. Uiteindelijk waren we op deze dag met 16 wandelaars.

Na de koffie en de thee en de dagopening door Gijs vertrokken we zo rond 9:30 uur. Gijs ging met enkele andere bestuurders naar het eindpunt in Wiesel om daar enkele auto’s achter te laten en daarna met 1 auto naar het beginpunt bij het Aardhuis te rijden. De overigen gingen iets later weg en reden meteen naar het beginpunt.

Iets voor 10:00 uur begonnen we met de wandeling. Dit was de langste etappe tot nog toe, 14 km, maar de afstand was voor niemand een echt probleem en niemand was echt moe. Het was een prachtige route. Ook op deze dag was het weer ons weer goed gezind. De bewolking loste steeds verder op en het was ruim 20 graden.

Aan het begin weken we iets af van de officiële route die langs de Aardhuisweg liep. We liepen een stukje om en kwamen langs een plek waar tot niet al te lang geleden een houtskoolstokerij was, maar nu teruggeven is aan de natuur. Een van de deelnemers heeft ons uitgebreid verteld hoe dat gelopen is en waarom ze daar vertrokken zijn.

Na ruim 2 kilometer lopen kwamen we bij de ingang van het Aardhuis. We gingen daar niet naar binnen maar volgden een stuk de Koninklijke weg vanaf het Aardhuis richting Assel. Koning Willem III volgde vroeger deze weg tussen station Assel en het jachtterrein het Aardhuis. Langs deze weg konden we bewonderen hoe grote zwammen oude beukenbomen afbraken.

Uiteindelijk liep deze weg uit op de Asselse heide. De heide bloeide nog prachtig. De route langs de heide was echt schitterend. Op een gedeelte moesten we wel even heuvel op door het mulle zand ploeteren. Daarna gingen we weer het bos in en kwamen even later in Hoog Soeren aan voor een heerlijk bakje op een fraai terras. We werden verrast met een klein likeurtje met slagroom om ons nog wat extra energie te geven voor het tweede gedeelte van de etappe.

Vanaf Hoog Soeren liepen we eerst een paar kilometer over een gedeelte dat we ook in april al hadden gelopen. Daarna liepen we eerst nog een paar kilometer over een brede onverharde weg, waarna de laatste vier kilometer weer over afwisselende bospaden ging met soms mooie open stukken. Onderweg kwamen we langs een schuilhut met rieten dak waar een aantal van onze dames toch graag even wilden rusten.

Iets na 14:00 uur waren we al weer bij ons eindpunt in Wiesel, waarna enkelen meteen richting huis gingen en de overigen meegingen naar het beginpunt om de overige auto’s weer op te halen. Ook op deze dag was het weer gezellig en we zien weer uit naar de volgende etappe wanneer de late vakantiegangers er ook weer bij zullen zijn.

aardhuis - wiesel (6)
aardhuis - wiesel (11)
aardhuis - wiesel (14)
aardhuis - wiesel (21)
aardhuis - wiesel (23)

vorigevolgende