Otterlo – Schaarsbergen (14 km)

vorigevolgende

Zaterdag 18 april 2015: Otterlo – Schaarsbergen (14 km)

Op deze dag liepen we al weer de tweede etappe in het nationale park de Hoge Veluwe. Het was een schitterende wandeling door een wijds en eenzaam gebied. Het pad was vanaf het begin tot het einde geheel onverhard en kruiste geen enkele verharde weg. Het was prima weer, veel zon en zo’n 15 graden.

Ook op deze dag waren de eerste enthousiastelingen er al weer aardig vroeg bij. Na een beker koffie of thee, een greep in de laatste paaseieren en een korte dagopening vertrokken we met 16 personen voor onze wandeling. We gingen met een aantal auto’s naar het eindpunt in Schaarsbergen om er daar een viertal achter te laten om daarna door te rijden naar het beginpunt. De overige wandelaars gingen direct naar het beginpunt in Otterlo.

Iets voor elf uur liepen we met z’n allen het park de Hoge Veluwe in. We kregen meteen een behoorlijk pittig pad voor de kiezen. Het ging heuvel op, heuvel af, soms behoorlijk stijl. Het was heel mooi om te lopen en de omgeving werd nog eens extra opgefleurd door het zeer prille lentegroen. Na een kilometer op en neer kwamen we op vlakkere paden, maar ook daar werd onze conditie behoorlijk getest vanwege het mulle zand. Al met al waren onze spieren vandaag snel opgewarmd en gingen de jassen al snel uit!

Er kwamen steeds meer open stukken, echt heel mooi. Maar ook vandaag was het weer heel gezellig in de groep en door alle onderlinge gesprekken gingen soms heel mooie gedeeltes aan ons voorbij zonder dat we er erg in hadden. We merkten ook dat de onderlinge band door alle wandelingen op het Veluwe Zwerfpad steeds hechter wordt.

Na enkele kilometers wandelen kwamen we door een gebied met heel veel jeneverbesstruiken. De meesten stonden achter een hek om ze zo te beschermen tegen het grote wild van de Hoge Veluwe. Ons pad ging ook door het hek heen zodat we een stukje op een smal paadje midden tussen de jeneverbesstruiken door konden lopen. Iets verder verlieten we dit gebied weer en kwamen we weer even in een wat dichter bos. De magen begonnen inmiddels te knorren dus lasten we na zo’n 5 kilometer lopen een stop in voor onze lunch. Een ieder vond daar z’n plekje om even te zitten, bijvoorbeeld op een boomstam een zandhoop of gewoon op de grond.

Na onze lunchpauze kwamen we al snel op de grote stille heide, het Oud-Reemsterzand. En we hadden het geluk dat de wind uit het noord-noord oosten kwam, zodat we het geluid van de auto’s niet hoorden. Nadat we bijna 10 kilometer van de etappe erop hadden zitten zijn we weer even gestopt midden in het heidegebied om onze inwendige mens opnieuw te versterken. Maar er stond daar een behoorlijk frisse wind, dus liepen we maar weer snel door. Even verder kwamen we weer tussen de bomen en daar begon de groep weer meer uit elkaar te geraken. De eersten waren zo diep in hun gesprekken gewikkeld zodat ze even een afslag misten, waardoor zo opeens de laatsten waren.

Tegen het einde begon het wandeltempo toch wat terug te zakken, zodat het goed was dat de etappe er na zo’n 14 km wandelen, iets na 14:00 uur er weer opzat. We hebben de wandeling afgesloten op een terras van een restaurant waar we met z’n allen nog wat gedronken hebben en sommige met nog wat lekkers erbij. Vandaar zijn we teruggereden naar Otterlo om de overige auto’s op te pikken, en daarna ging een ieder weer voldaan zijns weegs.

otterlo - schaarsbergen (7)
otterlo - schaarsbergen (12)
otterlo - schaarsbergen (17)
otterlo - schaarsbergen (24))
otterlo - schaarsbergen (31)

vorigevolgende