Workum – Kop Afsluitdijk (21 km)

Dinsdag 29 oktober 2019: Workum – Kop Afsluitdijk (21 km)

We hadden heerlijk geslapen. Voor het ontbijt hadden we de vorige dag inkopen gedaan en konden we daarom in ons appartement nuttigen. Tegen negen uur vertrokken we. We gingen nog even langs de bakker voor een lekker vers broodje voor onze lunch onderweg. Het was wel behoorlijk fris, maar de zon scheen uitbundig en er was weinig wind, kortom heerlijk wandelweer.

We kwamen meteen op een heel leuk smal tegelpaadje door de weilanden, een kerkepad, Tillefone, met een heel aantal bruggetjes. Aan het einde van dit paadje gingen we de dijk op. Deze keer was de ondergrond onder het gras behoorlijk ruw, niet echt lekker om op te lopen. Twee kilometer verder gingen we weer van de dijk af. Wat volgde waren allemaal verharde wegen tot aan Makkum.

We kwamen eerst door het gehucht Ferwoude. Vanuit Ferwoude liepen we steeds op betonnen wegen en betonnen fietspaden tot aan Allingawier. Dit gedeelte was nogal kaal met af en toe een boerderij. Tegen twaalf uur kwamen we in Allingawier aan. We hoopten dat we daar een koffiestop konden nemen, want het kopje koffie stond aangegeven in het Zuiderzeepad boekje. Helaas bleek het museum en de daarbij gelegen restaurant gesloten. We besloten daarom om maar een lunchpauze te nemen op het naast gelegen picknickplaats.

Na onze lunch ging de officiele route langs de ingang van het museum en zou daarna door het weiland verder gaan. Er stond hier een hoog hek waar we dan over zouden moeten klimmen. We besloten daarom om verder te gaan langs de weg. De afstand was nauwelijks langer. Een paar kilometer verder kwamen we weer op de officiële route. Daarna kwamen we al snel Makkum binnen. We werden aangesproken door een lokale bewoner, die op zoek was naar een praatje. Na dit praatje liepen we door naar het centrum. Het was wel aardig, maar niet van dezelfde schoonheid als Hindeloopen. In een snackbar hadden we nog even een kop koffie gedronken, voordat we met het laatste deel van de etappe begonnen.

We waren Makkum al snel weer uit. We gingen meteen de dijk op, eerst nog over een verhard pad en later over een graspad. Door de tractorsporen was dit pad helaas behoorlijk ruw. We zagen bij Makkum de Afsluitdijk al in de verte liggen. Het laatste deel was verder niet heel bijzonder. Alleen zagen we wel heel veel vogels in de lucht die een enorm kabaal maakten. Tegen kwart over drie waren we bij de kop van de Afsluitdijk. Hier verlieten we het Zuiderzeepad en liepen we naar het busstation. Om kwart voor vier vertrok de bus richting Sneek en in Sneek namen we de trein naar Stavoren. Vanaf Stavoren zijn we met de auto weer naar huis gereden na twee mooie wandeldagen.