Oosterwolde – IJsselmuiden (22 km)

Woensdag 22 mei 2019: Oosterwolde – IJsselmuiden (22 km)

Anja had op deze dag plotseling geen les en Gijs is anderhalve week geleden gestopt met werken. En het weer was prima voor wandelen. Aangezien Oosterwolde in het weekend niet bereikbaar is met openbaar vervoer, besloten we deze etappe vanaf Oosterwolde naar het station van Kampen op deze dag te lopen. We vertrokken iets na half negen. We parkeerden onze auto bij het station van Kampen en zijn via de trein, de bus en de buurtbus naar Oosterwolde gereisd. De chauffeur van de buurtbus wist meteen waar we uit moesten stappen, want hij zag dat wij wandelaars waren.

Het busstation was bij het Zuiderzeepad. De eerste kilometer was de mooiste kilometer van de hele etappe. We gingen meteen een mooi fietspad op en niet veel verder kwamen op een prachtige laan richting kasteel Morren. De tuin bij dit kasteel was schitterend met mooie bloeiende struiken. Bij de zorgboerderij, 100 meter verder, moesten we even om het erf heen lopen.

Hierna kwamen we al snel op stille asfaltweggetjes en fietspaden door de polder heen. Een aantal kilometers kwamen we geen boom tegen. Dit was toch wel saai. Wel kwamen we over een fietspad met een prachtige vaart ernaast met mooie bloeiende planten langs het water. Hier passeerden we net een bankje, een mooie plek voor de koffie die we meegenomen hadden en onze eerste lunchpauze.

Na onze lunch liepen we verder naar het Veluwemeer. Hier liepen we een aantal kilometers meest op de dijk over een stil fietspad. Er waren hier wel enkel mooie plekjes, maar over het algemeen was het toch wel wat saai. Op de helft van de etappe bereikten we het gehucht Noordeinde. Daar lieten we het Veluwemeer definitief achter ons liggen.

Aan het einde van Noordeinde werden we naar een graspad geleid. Dat liep langs een wetering. Het pad was behoorlijk oneffen, dus niet prettig om te lopen. Nu kwamen we bij een belangrijke recente routewijziging. We staken de wetering via een betonnen pad over en niet veel verder kwamen we op een hoge dijk langs het Reevediep. Daar moesten we een paar kilometer over een grasbeton pad lopen. Dat was niet zo prettig. Vooral voor Anja met veel kleinere voeten dan Gijs was dit onprettig.

Een paar kilometer verder moesten we via een behoorlijke lange brug het Reevediep oversteken. Daar namen we de Zwartendijk. Deze stille weg was nogal bochtig en slingerde om verschillende kolken heen. Bij een van de eerste kolken stond een bankje op een prachtige plaats. We waren al een paar kilometer op zoek naar een bankje voor het tweede gedeelte van onze lunch en eindelijk was er hier één.

Aan het einde van deze weg gingen we naar rechts Kampen in. We kwamen eerste langs een mooie nieuwe woonwijk met prachtige huizen die grote tuinen aan het water hadden. Hoe dichter we bij het centrum kwamen hoe ouder de huizen werden. De laatste paar kilometer gingen door het centrum van het oude Kampen. We passeerden verschillende kerken. We liepen ook een stuk over de stadswal waarachter een prachtig stadspark lag. We kwamen een paar maal door een mooie poort heen. Op het laatst kwamen we langs het prachtige oude stadshuis net voordat we de brug over de IJssel namen naar de parkeerplaats bij het station van Kampen.