Nunspeet – Harderwijk (19,5 km)

Zaterdag 17 november 2018: Nunspeet – Harderwijk (19,5 km)

We hadden er op deze dag in november zin om weer eens een lekker stuk te lopen. Wel moesten we op tijd thuis zijn. Daarom kozen we voor deze etappe, omdat die niet al te ver van ons huis was. De lucht was kraakhelder, maar er stond wel een koude oostenwind. We besloten daarom de etappe vanaf Nunspeet naar Harderwijk te lopen, zodat we de wind in onze rug hadden.

We parkeerden de auto bij het station van Nunspeet en begonnen tegen tien uur met de etappe. Deze begon bij de uitkijktoren. We verlieten Nunspeet al snel over een asfalt wandelpad. Even later werd het onverhard. De lage zon scheen prachtig door de bomen met de laatste gekleurde herfstbladeren heen. Leuk om te proberen om dat licht in een foto te vangen.

Nadat we de A28 overgestoken waren kwamen we in het bos en daarna snel op de heide. De rijp van de vorst van de afgelopen nacht was nog ruimschoots aanwezig. Het was heel mooi hoe de heide en ook takjes bedekt waren met een dikke rijplaag. Enkele lage naaldboompjes waarin de rijp gedeeltelijk gesmolten was en waarin dikke druppels water hingen schitterden in de lage zon.

Na het heidegebied volgde weer een stuk bos. Daarna volgde weer een stuk heide en even verder kwamen we op het Hulshorsterzand. Aan het begin hiervan bevond zich een bankje. Dat was een prachtige plaats voor onze lunch. We hadden hier een schitterend overzicht over het zandgebied. Versterkt met extra calorieën ploeterden we daarna door het zand. Dat duurde meer dan een kilometer. Aan het einde van dit zand en heidegebied maakten we nog even een klein ommetje alvorens we onder de A28 doorgingen en de spoorlijn overstaken richting Hulshorst.

Even voor Hulshorst kwamen we in open gebied terecht. Hier gingen we al snel linksaf over rustige weggetjes afgewisseld met onverharde paden richting Hierden. We passeerden nog even een bosgebiedje met een prachtige ven die schitterde in de lage zon. Even verder maakte we een ommetje langs kasteel Essenburgh. Dat lag er prachtig bij. Daarna liepen we langs de zuidrand van Hierden. Vanaf Hierden liepen we over stille smalle weggetjes richting Harderwijk.

In een woonwijk zagen we eindelijk weer eens een bankje. Dat was de hoogste tijd voor een korte rustpauze en nog wat eten. Hierna was het niet al te ver meer naar het eindpunt. In Harderwijk kamen we nog langs de havens en een oude molen. We gingen via de Vischpoort het centrum in. De Sint was hier vandaag net aangekomen. Hij had heel veel Pieten meegenomen. Het was hier een drukte van belang. Via het centrum en het Hortuspark kwamen we bij het eindpunt, de Linaeustoren.

Vanaf hier was het nog zo’n anderhalve kilometer naar het station, waar we om vier uur aankwamen. Er werd op deze zaterdag aan het spoor gewerkt, dus moesten we met de bus terug naar Nunspeet. We hadden geluk, de bus kwam bijna meteen en de rit duurde niet lang. We hadden genoten van een prachtige wandeldag.