Schellingwoude – Flevopark (14,5 km)

Maandag 22 april 2019: Schellingwoude – Flevopark (14,5 km)

We hadden in 2019 prachtige paasdagen. Ook op tweede paasdag was het schitterend weer, zonnig en bijna 25 graden. Dus een mooie dag om weer een etappe van het Zuiderzeepad te lopen. Omdat we niet al te laat thuis wilden zijn kozen we deze dag voor een korte etappe. We reden eerst met de auto naar het parkeerterrein Zeeburg. Het parkeerterrein was precies in het midden tussen het beginpunt en eindpunt, beiden zo’n 1 kilometer van de parkeerplaats.

Nadat we de auto geparkeerd hadden zijn we richting Schellingwoude gelopen. Nadat we de brug over het Boven-IJ overgestoken waren, konden we via een trap naar beneden naar het Zuiderzeepad. We liepen hier langs het water op richting Schellingwoude. Er waren hier heel wat woonboten waarvoor vele verroeste fietsen met lekke banden stonden. Nadat we verder Schellingwoude inliepen veranderde de bebouwing snel. We kwamen hier langs een aantal schitterend gelegen woningen. We namen hier ook een paar maal een mooi graspad in plaats van het officiële pad langs de huizen op.

De volgende wijk op ons pad was Nieuwendam. Ook hier was het best mooi wonen. Daarna gingen we door het W.H. Vliegenbosch park. Het was een natuurlijk beheerd bos. Nadat we het bos uitkwamen bereikten we de vogelwijk. Hier stonden hele kleine woningen met hele kleine tuintjes. We kwamen wel over een paar pleintjes die mooi ingericht waren als speelplaats voor kinderen en die prijzen gekregen hebben in het verleden.

Nadat we de Vogelwijk weer verlaten hadden kwamen we weer bij het IJ. Het pad ging hier langs het water op. We kozen een van de bankjes uit voor onze lunchpauze. We zagen hier mooi over het water heen naar Amsterdam. Ook zagen we dat het Centraal Station niet ver meer was. Na onze lunch vervolgden we onze weg. De eerste pont hoefden we nog niet te nemen.

In plaats daarvan maakte we nog even een ommetje. We passeerden nog een sluizencomplex, waar we weer over een behoorlijk smal bruggetje de vaart over moesten oversteken. Daarna was het niet ver meer naar de pont naar het Centraal Station. Het was erg druk, maar we konden er meteen op en het was nog gratis ook. De overtocht duurde slechts enkele minuten. We gingen via de fietstunnel onder het station door. Het stationsplein was geheel in verbouwing.

Wij liepen eromheen en gingen het centrum in. We kwamen langs enkele smalle straatjes, bijvoorbeeld de Zeedijk. Er waren hier heel veel buitenlandse toeristen. Bij de Waag gingen we het hartje centrum weer uit. Het pad ging weer terug naar de Prins Hendrikkade. Daar maakten we nog een ommetje langs Museumhaven. Er lagen hier ook heel wat monumentale boten.

Daarna gingen de stad weer in richting Indische Buurt. Dit was een minder interessant deel van de etappe. In de Indische Buurt zagen we ook heel veel niet Indische zaken en restaurants. Het was hier nog een behoorlijk stukje lopen totdat we het Flevopark bereikten. We waren zeker niet de enigen die eropuit waren. Het was heel erg druk in het Flevopark. We liepen hier ook nog een stukje mooi langs het water op en vanaf heir was het niet ver meer naar het eindpunt bij de camping Zeeburg.

Vanaf het eindpunt liepen we door naar de parkeerplaats. Onze auto stond op Zeeburg 2. Maar daar kon je helaas niet afrekenen. Daarvoor moest je naar parkeerplaats Zeeburg 1 lopen. Dit was een etappe die voor het overgrote deel door de stad liep. Het was een mooie manier om zo verschillende wijken van Amsterdam te verkennen.