Enkhuizen – Medemblik (24 km)

Zaterdag 27 oktober 2018: Enkhuizen – Medemblik (24 km)

We hadden een niet al te grote kamer. Maar dat maakte niets uit. We sliepen prima. Wel hoorden we zo af en toe een stortbui naar beneden komen op het dakraam. Wat zou het voor weer worden op deze toch wel lange etappe. Na een goed ontbijt gingen we tegen half tien op pad. De zon scheen, maar er zaten ook pittige buien in de lucht, kortom een echt Hollands beeld.

Vanaf het hotel waren we heel snel aan het beginpunt van het Zuiderzeepad bij de haven. We passeerden het museum en gingen daarna een wandelpad langs het IJsselmeer op. De camping was inmiddels dicht. Daarna passeerden het Sprookjeswonderland. Er is hier heel wat vertier voor kinderen. Wellicht leuk om hier nog eens met onze kleinkinderen naar toe te gaan.

Even verder zagen we een prachtige regenboog, maar gelukkig bleef het bij een paar spetters regen. We liepen de dijk op naar het noorden. In de verte zagen we de vuurtoren al liggen. Inmiddels werd het weer zonnig, kortom prima weer om te lopen. Het was wel behoorlijk fris, maar met de thermokleding aan was dit geen enkel probleem. De vuurtoren lag op een mooi plekje waar we heel goed over het IJsselmeer konden uitkijken. Het was kraakhelder, dus konden we aan de overkant van het Water Friesland goed zien.

Bij de vuurtoren bogen we af in westelijke richting. We liepen steeds over een asfaltfietspad. Langs het fietspad stonden er heel wat borden, die ons iets vertelden en foto’s lieten zien over de grote overstroming in 1916 en hoe alles erna opnieuw ingericht moest worden. De huizen werden na de overstroming verder van de dijk geplaatst en de vaart werd gedempt.

Net voor het recreatiepark “Het Grootslag hebben we geluncht. We zaten hier heerlijk in de zon. Daarna maakte het verharde fietspad plaats voor een prachtige grasdijk. Dat duurde een paar kilometer. Inmiddels werd de lucht steeds donkerder. We kwamen weer een stukje op het asfalt. We passeerden een havengebied met vele jachten. Aan het einde van de haven liepen we een recreatieterrein op met een groot recreatiemeer.

Maar aan het begin van het recreatieterrein begon het te regenen. We trokken onze regenspullen aan en liepen weer verder. Het ging steeds harder regenen gevolgd door een onvervalste stevig hagelbui. De paden kwamen vol te staan met water en het gras werd half wit van de hagel. Aan het einde van het recreatieterrein werd het weer droger. We liepen hierna over mooie schelpen- en graspaadjes, langs het water op. Dit water was enigszins afgeschermd van het open water van de IJsselmeer. Wat waren hier veel watervogels, inclusief reigers en ooievaars. Het was er prachtig.

We liepen over een schelpenpad langs Wevershoof. Ook hier was het nog heel mooi met veel watervogels. Het werd steeds drukker met wandelaars. We kwamen duidelijk dichterbij Medemblik. Wat verder liepen we weer langs het IJsselmeer en opnieuw mooie plekjes met veel watervogels. We passeerden het Stoommachine museum en daarna volgde opnieuw een mooi stukje over een schelpenpad door een recreatiegebied, totdat we Medemblik bereikten.

We liepen een ommetje langs het oude kasteel Radboud. Dat was zeker de moeite waard. We liepen verder langs de jachthavens met vele panden met diverse oude gevels, soms behoorlijk schuin. Op het laatst liepen we nog even weer langs het IJsselmeer nadat we een mooi monument gepasseerd waren. Bij het oude, nu toeristische stationnetje zijn we doorgestoken naar het centrum. We waren daar om kwart voor vier. We hebben bij de Spar boodschappen gedaan en zijn daarna doorgelopen naar ons B&B adres. Het was een mooi en zeer ruim plekje. We hebben er heerlijk gedoucht, zelf gekookt en prima geslapen. We werden zeer gastvrij ontvangen met gebak wat nog over was van de verjaardagspartij van de dag ervoor.