Oudemirdum – Lemmer (20 km)

Zaterdag 20 april 2019: Oudemirdum – Lemmer (20 km)

Op een prachtige warme zonnige zaterdag voor Pasen hebben we in 2019 de wandelingen langs het Zuiderzeepad hervat. We vertrokken even na half negen vanaf ons huis naar Lemmer. Daar hebben we de auto op carpoolplaats bij het busstation geparkeerd. Vanaf hier hebben we de bus naar Oudemirdum genomen. We hadden halverwege nog een overstap.

Even na half elf waren we in het oude centrum van het karakteristieke dorpje Oudemirdum. We lieten de terrasjes links liggen wat we hadden onze eigen koffie meegenomen. Het eerste gedeelte van de etappe ging door het Gaasterland, een afwisseling van bos en weilanden. We waren nog maar net buiten het dorpje Oudemirdum toen onze aandacht getrokken werd door vele oude tractoren van zo’n 50 jaar oud met ploegen erachter. Het leek er op dat hier een ouderwetse ploegwedstrijd zou plaatsvinden.

Nadat we even gekeken hadden liepen we weer door. De route ging kort daarna het bos in. We konden genieten van het ontluikend lentegroen aan de bomen. Even voor Nijemirdum, kwamen we langs een bankje waar een we een fraai uitzicht over de weilanden hadden. Kortom dat was een perfecte plek voor het eerste deel van onze lunch. In Nijemirdum passeerden we een mooie begraafplaats met een toren in het midden. We zijn even over de begraafplaats gelopen, voordat we weer verder gingen.

Na Nijemirdum kwamen we al snel in open gebied met weidse uitzichten. Het was echt lente. De weilanden kleurden geel van de paardenbloemen. Wat verder op kwamen we langs een meertje, de Sondeler Leien. We maakt even een uitstapje om het meer goed te kunnen zien. Er waren hier ook heel wat watervogels te bewonderen. Daarna ging het verder door het weidse landschap over asfaltwegen.

Op een gegeven moment, een klein stukje voor een drukke weg, moesten we via een trappetje de dijk op. Hierop volgde een hele uitdaging, een lang stuk over een ruwe grasdijk met hoog gras. We hadden hier wel schitterende uitzichten over het IJsselmeer. Er volgde even een asfaltweggetje, maar we werden opnieuw de dijk opgestuurd. We passeerden hier een paar schapenkuddes. Bij de laatste kudde waren heel veel lammetjes te bewonderen.

Een paar kilometer verder bogen we weer van de drukke weg af.
Op dat moment bezonnen we ons en besloten even het hoge gras te vermijden en verder te lopen over het weggetje aan de onderkant van de dijk. We moesten hier regelmatig over een hek klimmen, zonder dat er overstapjes waren.
Dat was een goede training om soepel te blijven. Bij de punt van dit gebied gingen we de dijk weer op. We hadden hier een mooi uitzicht over het IJsselmeer. We besloten om ons hier neer te vleien in het lange gras om even te genieten en onze inwendige mens te versterken.

Na de pauze gingen over de dijk verder richting de Lemsterhoek. We moesten hier een trappetje op en daarna weer af om hier een vaart over te steken. Even verder kwamen we langs een groot bungalow park met zeer diverse bungalows. We gingen hier weer naar het IJsselmeer om deze daarna nog meer dan een kilometer te volgen. Het was al druk op het strand van Lemmer.

Vanaf het strand gingen we het centrum van Lemmer in. We liepen langs de grachten. Het was een mooie route om zo door het oude centrum van Lemmer te gaan. Daarna liepen we door tot de haven. Daar moesten we over een heel smal bruggetje over de sluisdeur heen lopen. Vervolgens liepen we nog een stuk langs de grachten. Op het moment dat we de grachten verlieten was het niet ver meer naar het eindpunt bij het busstation van Lemmer, waar onze auto geparkeerd stond.