Genemuiden – IJsselmuiden (18,5 km)

Woensdag 1 mei 2019: Genemuiden – IJsselmuiden (18,5 km)

Gijs moest nog een snipperdag opmaken voordat hij zeer binnenkort met pensioen gaat. Op 1 mei waren veel van zijn collega’s vrij en het weer was goed. Kortom dit was een mooie dag om een dag vrij te nemen en weer een etappe van het Zuiderzeepad te lopen. Aangezien de rechtstreekse bus van IJsselmuiden naar Genemuiden alleen gedurende de werkweek ging kozen we deze etappe voor deze dag uit.

We hebben eerst thuis nog wat uitgeslapen. Even voor tienen vertrokken we richting IJsselmuiden. Daar parkeerden we de auto op het PenR terrein van station Kampen. Na een busrit van 20 minuten waren we om 11 uur in Genemuiden. Vanaf de bushalte moesten we nog een kleine 2 km door het centrum van Genemuiden lopen voordat we bij het Zuiderzeepad waren. We kwamen ook langs de haven van Genemuiden. Daar lag een boot met wel een heel bijzondere naam.

Vlakbij de pont bereikten we het Zuiderzeepad. Wij staken niet over, maar gingen het fietspad op langs het Zwarte Diep. Al snel verlieten Genemuiden over een stil asfaltweggetje. Het was nog bewolkt, maar gelukkig niet al te veel wind en daarom prima om te lopen. Na een paar kilometer verlieten we de verharde weg en gingen we een grasdijk op. Dit werd onze nieuwe ondergrond voor de komende 5 kilometer.
Aan het begin was het gras nog kort. Er waren hier grote zwermen muggen. Het was maar beter dat we hier onze monden dicht hielden.

Toen we bij het Zwarte Meer aankwamen was er iets meer wind en waren er gelukkig niet zoveel muggen meer. We liepen over de dijk tussen de schapen door. Wat verderop werd het gras steeds langer. Dat was wel zacht om te lopen, maar het remde ons ook af. Bij het riviertje de Goot bogen we in Zuidoostelijke richting af en gingen we verder over een dijk die afboog van het Zwarte Meer. Ook hier hadden we even veel last van de muggen. Er waren er ongelooflijk veel. De dijk was daarentegen prachtig getooid in een bloemenzee.

We begonnen trek te krijgen, maar bankjes waren er niet. Ja er was er een, maar die was bezet. Op een gegeven moment zagen we een mooi stukje gras om onze zitmatjes neer te leggen. De zon begon er af en toe door te komen. Het werd heerlijk weer. Nadat onze inwendige mens versterkt was liepen we weer verder over de dijk, nu door wel heel erg hoog gras. Gelukkig duurde dit niet al te lang. We waren inmiddels weer dicht bij Genemuiden, slechts een paar kilometer van de plek waar we uit de bus stapten. Maar nu bogen we af in westelijk richting.

We liepen hier over een stil asfaltweggetje. We werden weer de grasdijk opgestuurd. Het gras was hier wel erg lang. Daarom besloten we om verder te lopen over de asfaltweg langs de dijk. Een paar kilometer verder boog de asfaltweg af en moesten we weer de dijk op. Vanaf hier was het heel goed lopen op de dijk. Het gras was hier niet lang en het pad vlak. Een paar kilometer verder kwamen we aan bij Kamperzeedijk-West. Hier gingen we een fietspad langs een drukke weg richting Grafhorst. Bij een mooi huis, de Zeediekhoeve stond een heel mooie picknicktafel. Daar hebben we even gerust en nog wat gegeten.

Daarna liepen we langs het fietspad naar Grafhorst, een minder mooi stuk van de etappe. In Grafhorst gingen we door het oude dorp centrum. Dat was aardig om door te lopen. Via een fietspad over een mooie dijk liepen we richting IJsselmuiden. Langs voornamelijk rustige straten liepen we naar het eindpunt bij het station van Kampen.
We passeerden op het laatste gedeelte nog enkele mooie plekjes, onder ander een paar kerkgebouwen die er mooi bijlagen en een Joodse begraafplaats. Vanaf het station van Kampen zijn we weer met de auto naar huis gereden.