Stavoren – Workum (15,5 km)

Maandag 28 oktober 2019: Stavoren – Workum (15,5 km)

Nu Gijs met pensioen is maakt het ons mogelijk om ook gewoon door de week om op een paar mooie dagen erop uit te trekken. We besloten daarom het stuk van Stavoren naar de kop van de Afsluitdijk te lopen.

Aangezien de eerste etappe niet al te lang is en we de files wilden vermijden zijn we niet al te vroeg vertrokken. Tegen half tien vonden we een mooie tijd. We hebben de auto op een grote parkeerplaats net buiten Stavoren geparkeerd. Dat was enkele honderden meters vanaf het station. Om kwart voor elf begonnen we met de etappe.
We liepen eerst even langs station Stavoren. We bereikten al snel de dijk langs het IJsselmeer. Het was een vlak graspad met een mooi uitzicht over het IJsselmeer. Er stond een stevige wind, maar verder was het mooi weer met vrij veel zon en ruim 10 graden.

We konden ruim vier kilometer op deze dijk lopen. Regelmatig was er een overstapje naar een volgend stuk weidegrond. Na ruim vier kilometer stopten de overstapjes en kwamen we voor gesloten hekken. We besloten hier dan maar langs de naastgelegen weg. Het was hier een stuk minder mooi en regelmatig passeerden er auto’s. Dit ging zo door tot Hindeloopen.

In Hindeloopen hebben we uitgebreid rondgekeken, ook buiten de officiële route. We werden aangesproken door twee bewoners. Hindeloopen bleek slechts 850 – 880 inwoners te hebben. Maar ze maakten ons beiden duidelijk dat Hindeloopen toch echt een stad is. Hindeloopen leek wel één museum met zeer diverse oude pandjes en grachten die er doorheen liepen. We namen ook nog even een kijkje bij het leugenbankje. Daarna liepen we weer verder richting Workum.

We liepen weer over de dijk tot aan Workum. Na eerst wat overstapjes moesten we een aantal keren over een hek klimmen. Hoe vaker we dat deden hoe soepeler Anja er overheen kwam. Aan het einde van deze dijk was het nog één kilometer naar ons eindpunt in het centrum van Workum. We hadden een appartement (één kamer) in het centrum vlakbij de kerk besproken. Het appartement was volgens ons nog maar net in gebruik voor gasten. Er waren nog de nodige kinderziektes. De keuken was bijvoorbeeld nog niet volledig ingericht. Er was wel een kookplaat maar er waren geen pannen, dus zelf koken was toch niet mogelijk. De deur naar de douche sloot niet goed, dus moest je heel voorzichtig met de sproeier zijn. Maar het bed sliep heerlijk en dat was het allerbelangrijkste.

Nadat we gedoucht hadden hebben we nog even rondgekeken in Workum. Het is een mooi oud plaatsje. Daarna zijn we naar de supermarkt geweest en hebben we pizza gegeten. Dit was bijna het enige restaurant wat op maandagavond open was. Hierna hadden we een rustige avond op ons kamer.