Muiderberg – Blaricum (17,5 km)

Vrijdag 28 december 2018: Muiderberg – Blaricum (17,5 km)

Tijdens onze kerstvakantie hadden we zin om weer een etappe van het Zuiderzeepad te lopen. Het was behoorlijk kil, bewolkt en zo’n 4 graden en gelukkig niet veel wind. Dit was een mooie niet al te lange etappe voor deze tijd van het jaar.
We vertrokken pas even na tien uur van huis. We parkeerden onze auto op het P+R terrein bij Muiderberg. Wat een geluk dat we deze etappe op een doordeweekse dag liepen. Daardoor was de reistijd terug naar de auto wat korter was.

Om elf uur vertrokken we voor onze etappe. Meteen gingen we onder de A6 door richting het recreatie gebied het Naarderbos. We verlieten al snel de gebaande wegen. We liepen een heel eind over een grasdijk met een groot aantal overstapjes van het ene weiland in het volgende weiland. Sommige waren behoorlijk gammel. We liepen langs een aantal kleine heuveltjes. We dachten eerst dat dit een vuilstortplaats was geweest. Even later lazen we in het boekje dat dit geen vuilstortplaats was, maar een geïsoleerde uitloper van de Utrechtse Heuvelrug.

Ook bij de jachthaven bleven de dijk volgen langs het industrieterrein op. Net voor Naarden vesting eindigde dit graspad. Hier zagen we de vesting in volle glorie. Naarden vesting is omringd met water en stadsmuren met een paar toegangswegen. We kwamen Naarden vesting vanuit het noordwesten binnen. Het Zuiderzeepad maakt hier een hele ronde door de vesting. Eerst liepen we door een mooi schilderachtig straatje. Daarna gingen we de vestingwal op. Die volgde we een heel stuk. We kwamen hier heel wat lokale bewoners tegen die hier even hun hond uitlieten. We moesten hier heel wat trappen op en af.

Aan de oostkant gingen we het stadje weer in. We kwamen langs het Vestingmuseum met een mooie poort. Hier hebben we even op een bankje gezeten voor onze lunch. Daarna vervolgden we onze weg door de kleine straatjes van Naarden Vesting. Heel schilderachtig om hier te lopen. We passeerden de grote kerk van Naarden. Aan de zuidwestkant verlieten we Naarden Vesting weer. Ons pad ging verder over de vestingmuur tussen het water door. Weer aan de oostkant van Naarden gekomen, lieten we Naarden achter ons.

We gingen onder de A1 door en iets verder bereikten we de miljoenen villa’s van het Gooi bij Valkeveen en Bikbergen. Er waren hier enorme panden met enorme stukken grond erbij. Bij sommige hadden we een prachtig inkijkje in de tuinen. Wel jammer dat hier het geluid van de A1 steeds goed hoorbaar is. Nadat we Bikbergen gepasseerd worden was er afwisselend bos en enkele open stukken. Er stonden hier enorme grote oude bomen.

Op een gegeven moment moesten we een hele drukke weg oversteken. Dat bracht ons bij een prachtig stukje heide, de Tafelbergheide. Het heuvelachtige karakter maakte dit extra mooi. Het was hier behoorlijk druk met wandelaars, die even een ommetje deden. Na deze heide volgde weer een stukje bos afgewisseld met luxe villa’s van het Huizerhoogt. Opnieuw volgde een stukje bos afgewisseld met wat opener terrein, waarna we Blaricum bereikten. We liepen nog even door een schilderachtig straatje, totdat we het eindpunt van de etappe bereikten. We zijn met de bus (met overstap in Laren) teruggereisd naar onze auto. Het was toch weer lekker om er even uit te zijn geweest tijdens deze dagen.