Lemmer – Delfstrahuizen (11 km)

Zaterdag 29 augustus 2020: Lemmer – Delfstrahuizen (11 km)

We hadden op het oostelijke deel van het Zuiderzeepad nog één gaatje te dichten. Deze hadden we overgelaten voor een passende datum voor een afspraak met Roelien, die in Lemmer woont. Roelien is een vrouw die Anja al heel lang kende vanaf haar jeugd. Voor deze etappe hebben we Hanneke, Anja’s vriendin en de zus van Roelien, meegenomen.

In de ochtend hebben we eerst Hanneke opgepikt en zijn we daarna met de auto naar Lemmer gereden. We hebben eerst koffie gedronken bij Roelien. Daarna heeft Gijs de auto naar ons eindpunt in Delfstrahuizen gebracht en is met de fiets teruggereden naar Lemmer, zodat de vrouwen ook nog een onderonsje hadden. Vanwege de overtrekkende buien hebben we daarna ook nog onze lunch genuttigd bij Roelien.

Nadat we onze lunch ophadden kwam de zon door en was het verder heerlijk wandelweer met zon, een stevig windje in de rug en zo’n 18 graden. We liepen deze etappe samen met Hanneke. We verlieten Lemmer al snel. Net buiten Lemmer zouden we de grasdijk op moeten, maar daar was alleen maar lang gras en geen pad! We besloten daarom om verder langs de weg te lopen. We konden genieten van de vergezichten en de mooie luchten in het wijdse landschap.

Eerst was er nog wel wat verkeer, maar nadat we een paar kilometer verder weer afsloegen, werd het heerlijk rustig. Halverwege de etappe gingen we een mooi klein schelpenpaadje op de langs de Gieterse vaart liep. Op een bankje met mooi uitzicht hebben we even gerust en nog wat gedronken. Na de rustpauze vervolgden we onze weg over het schelpenpaadje. We kwamen langs kleine huisjes, die voornamelijk als zomerhuisjes gebruikt werden. Sommige zagen er prachtig uit terwijl anderen toch echt aan een opknapbeurt toe waren. Deze huisjes lagen heel stil en boden prachtig uitzicht over de landelijke omgeving.

Via dit gravelpaadje kwamen we Oosterzee binnen. In het centrum zagen we wel een heel bijzonder huis, dat van buiten geheel betegeld was met allemaal verschillende tegels en allerlei spreuken daarop. In Oosterzee liepen we naar het Tjeuker meer. Daar bogen we naar het oosten af. We liepen over een gravel fietspad langs het Tjeuker meer op richting Echtenerbrug. We hadden steeds een mooi uitzicht over het grootste meer van Friesland. Even voor Echternerbrug passeerden we nog een oud gemaal, wat nu nog ingericht is als museum.

Niet veel verder liepen we Echtenerbrug in. Via stille straatjes liepen we naar het centrum. Daar moesten we nog een brug over naar Delfstrahuizen. Niet veel verder stond onze auto geparkeerd. Vanaf het eindpunt zijn we met de auto teruggereden naar Roelien. Daar hebben we nog wat gedronken en een snack gegeten voordat we terugreden naar huis. Het was leuk om op deze manier een etappe te lopen en daarbij van de gelegenheid gebruik te maken om een bekende te bezoeken.