Spakenburg – Putten (22,5 km)

Zaterdag 8 september 2018: Spakenburg – Putten (22,5 km)

Nadat we enkele dagen geleden het Marskramerpad afgerond hadden, besloten we meteen een begin met het Zuiderzeepad te maken. Aangezien het weer op deze dag voornamelijk in het noorden van het land wat minder was, besloten we een van de meest zuidelijke etappes te lopen. Er waren op deze dag vrij veel wolken met af en toe een zonnetje en zo’n 18 graden, kortom prima wandelweer.

We parkeerden onze auto bij het station van Putten, een kleine kilometer vanaf het Zuiderzeepad. We namen de trein naar Amersfoort Vathorst en daarna de buurtbus naar Spakenburg. Wij waren de enige passagiers in de buurtbus. De chauffeur was een vrijwilliger en had zijn vrouw meegenomen. Ze wandelden zelf ook en waren zeer geïnteresseerd in onze wandelavonturen.

In Spakenburg liepen we over de markt naar de haven, het startpunt van onze etappe. Dit was meteen een van de meest aantrekkelijke gedeeltes van deze etappe. We zagen daar heel veel verschillende boten liggen. We mochten ons even vermaken bij een vrijgezellenfeestje. Daarna verlieten we Spakenburg en liepen een heel aantal kilometers over het fietspad langs het Nijkerkernauw. Met name Anja was zeer gecharmeerd van de route langs het water. Het werd wel steeds drukker met fietsers. Later bleek dat dit was vanwege de nationale museumdag. Ook het Nijkerker gemaal was open en trok heel veel bekijks, vandaar de vele fietsers. Wij gingen er ook even kijken. We kregen uitgebreid uitleg van een enthousiaste vertelster hoe een stoomgemaal werkt en daarnaast waren er vele kraampjes met allerlei creatieve creaties, waar met name Anja zeer geïnteresseerd in was. Dit was Anja’s hoogtepunt van de dag.

Na dit bezoek ging we weer terug naar het fietspad en vervolgden onze weg richting Nijkerk. Bij een ophaalbrug verlieten we het fietspad langs het Nijkerkernauw en gingen verder langs de Arkervaart richting Nijkerk. We passeerden hier een heel legioen vissers, die verwikkeld waren in een viswedstrijd. Daarna volgde het minst interessante gedeelte door het industrieterrein van Nijkerk.

Vervolgens liepen we door het centrum van Nijkerk, wat wel aardig om te zien was.
Vanaf het centrum ging het naar het station en daarna langs de sportvelden. Hierna volgde er een rustigere asfaltweg en een stuk over een golfterrein. Even verder kwamen we op het meest interessante deel van de etappe, Oldenaller. Oldenaller was zowel een verzameling van landgoederen en een kasteel. We liepen hier wel een heel stuk over een oude nogal oneffen klinkerweg. Nadat we de landgoederen verlaten hadden werd de etappe minder interessant. Enkele kilometers later bereikten we het eindpunt van de etappe. Vanaf hier was het nog een klein kilometer lopen naar de auto.