Amsterdam Flevopark – Muiderberg (17,5 km)

Vrijdag 28 oktober 2022: Amsterdam Flevopark – Muiderberg (17,5 km)

Inmiddels was het al weer ruim twee jaar geleden dat we een etappe van het Zuiderzeepad hadden gelopen. We hadden er nog enkele te gaan, waaronder deze etappe. Op een recordwarme en droge dag in oktober met zon en wolken hebben we deze etappe gelopen. We wilden het doen voordat de wintertijd begon omdat we dit wilden koppelen met een bezoekje aan het Muiderslot en daar voldoende tijd voor wilden nemen.

We vertrokken even na acht uur van huis en reden eerst met de auto naar het eindpunt van de etappe, de carpoolplaats bij Muiderberg. Daar was meer dan voldoende ruimte om de auto te parkeren. Daarna namen we het openbaar vervoer naar ons beginpunt van de etappe. Dat was eerst de bus naar Weesp, daarna de trein naar Amsterdam Muiderpoort en tenslotte de tram naar Flevopark.

Om 10:00 uur begonnen we met de etappe. We gingen eerst over de brug van het Amsterdam Rijnkanaal en verlieten meteen de stad. Het Zuiderzeepad volgde hier de Diemerzeedijk, en parkachtig gebied boven op een voormalig stortafval gebied met gif in de grond. Aan onze linkerkant zagen we het luxueuze woongebied IJburg liggen. Aan het einde van IJburg kwamen we langs een voormalige verdedigingslinie waarvan de resten nog zichtbaar waren.

Een paar kilometer na deze verdedigingswerken kwamen op de dijk langs het IJsselmeer. Dit was een mooi graspad met uitzicht over het IJsselmeer. Wel moesten we goed uitkijken waar we liepen want het was hier bezaaid met de uitwerpselen van de schapen. Net voor Muiden zagen we een bankje met een mooi uitzicht over het IJsselmeer, een prima plek voor onze eerste lunchpauze.

Aan het begin van Muiden kwamen we eerst langs een grote nieuwbouwwijk, waarna we bij het havengebied bereikten. Aan het begin van de haven liepen we langs de eerst verdedigingswerken richting het centrum. We zagen het Muiderslot al liggen, maar we moesten eerst nog een stukje om door het mooie oude centrum. Daarna bereikte we al snel het Muiderslot. In het Muiderslot hebben we een audiotour gedaan om niet alleen het Muiderslot te zien maar ook wat van de geschiedenis van het Muiderslot te horen. Aan het einde van dit bezoek hebben we nog even in de tuinen van het Muiderslot gezeten en daar nog wat gegeten.

We moesten vanaf het Muiderslot nog ruim zes kilometer lopen tot het einde van de etappe. Het overgrote deel van de route was een graspad over de dijk langs het IJsselmeer tot aan Muiderberg. Bij Muiderberg liepen we een stukje langs het strand. Het laatste stukje van de etappe was een betonnen fiets- en wandelpad tot aan de carpoolplaats.