Hoorn – Bovenkarspel (24 km)

Donderdag 25 oktober 2018: Hoorn – Bovenkarspel (24 km)

In een lang weekend tijdens de herfstvakantie hebben we vier etappes gelopen van het Zuiderzeepad vanaf Hoorn naar Den Oever. We hebben dit stuk uitgekozen omdat het eigenlijk te ver van ons huis af is om dit gedeelte als eendaagse etappes te lopen. We wilden ook graag wat tijd hebben om in Enkhuizen rond te kijken. Daarom hebben we op de tweede dag een hele korte etappe gepland.

We hebben de auto op het Transferium bij het station van Hoorn geparkeerd. Dat kostte slechts €7.50 voor vier dagen. Vanaf dit punt was het een paar honderd meter lopen naar het Zuiderzeepad. We begonnen rond elf uur aan onze etappe. Het eerste gedeelte ging door het centrum. Daar waren heel wat oude gebouwen en heel veel verschillende gevels te bewonderen. Soms waren de gevels prachtig versierd. Ook passeerden we heel wat leuke kleine winkeltjes. Daarna liepen we door het havengebied en keken we nog mooi terug op Hoorn.

Het was deze dag zwaar bewolkt met af en toe wat lichte regen en bepaald niet koud. Later op de dag kwam de zon er af en toe door. Nadat we het havengebied gepasseerd waren liepen we verder langs Hoorn op. We bleven tot aan Bovenkarspel steeds langs het Markermeer lopen over een asfaltweg. Dat was in totaal zo’n twintig kilometer van de etappe. De weg was grotendeels gelukkig wel behoorlijk stil, maar zo lang langs het Markermeer lopen werd op den duur toch wel wat saai.

Op een mooi punt in een bocht van de dijk stond een bankje. Daar hebben we even gezeten voor de lunch. We hadden hier prachtig zicht over het water, met name toen de zon een paar keer aarzelend even door de wolken prikte. Het was toch niet zo lekker om steeds op asfalt te lopen, dus liepen we af en toe even een stukje in de berm om onze voeten wat verandering van omstandigheden te geven. We passeerden een paar kleine lintdorpjes. Op een gegeven moment zagen we de weg van Enkhuizen naar Lelystad, maar het was nog steeds een heel stuk lopen.

Op onze volgende rustplek kwam er een lokale bewoner langs die haar dagelijkse ronde deed. Ze maakte een praatje en vond het leuk dat we het Zuiderzeepad liepen. Bij Oostergouw werd het even behoorlijk druk totdat we aan de rand van Bovenkarspel kwamen. Daar verlieten we de drukke weg en gingen verder over een fietspad langs een bungalowpark dat mooi aan het Markermeer lag. We passeerden de haven van Bovenkarspel. Dit was een mooie plek.

Daarna was het nog zo’n anderhalve kilometer lopen naar ons hotel, het Roode Hert, in Bovenkarspel. Het restaurant bevond zich in een heel oud gebouw dat oorspronkelijk uit de zestiende eeuw stamde. Het hotel lag aan de achterkant van het restaurant. We hebben s’ avonds in het hotel gegeten.