Zaandam Kalf – Amsterdam Kadoelen (18,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 13 februari 2016: Zaandam Kalf – Amsterdam Kadoelen (18,5 km)

Nadat een aantal weken winterpauze, hebben we de lange afstandswandelingen hervat. We hebben deze etappe samen met Maarten en Marga gelopen. Toen we in de ochtend na een kop koffie iets na negen uur vertrokken zag de wereld er prachtig uit, zon en rijp aan de bomen. We reden eerst met de auto naar Amsterdam Kadoelen.

In Amsterdam Kadoelen hebben we de bus genomen naar Zaandam. In Zaandam moesten we nog even overstappen. Maar nadat we net in de bus gestapt waren bleken we de verkeerde kant op te gaan. Dus zijn we de eerstvolgende halte weer uitgestapt, maar helaas moesten we toen 30 minuten wachten op de volgende bus. We hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om nog maar een beker warme koffie te nemen. We hadden besloten om de alternatieve route via de Zaanse Schans te nemen. Daarom stapten we uit bij de bushalte Zaandam, Sportvelden, waar we even voor twaalven meteen op de alternatieve route kwamen.

De weersverwachtingen waren behoorlijk wat zon en zo’n 6 graden, maar dat viel behoorlijk tegen, weinig zon, een gemeen koude wind en niet meer dan 3 graden. Maar toch kwamen we onderweg bloeiende narcissen en katjes tegen, de eerste tekenen van de aankomende lente. Deze etappe ging langs heel veel water. We hebben ook heel veel vogels op het water gezien. Vanaf de bushalte gingen we bijna meteen een rustig pad op. We waren Zaandam al snel uit. Aanvankelijk liepen we door een waterrijk park langs de rand van Zaandam. We liepen om de Jagersplas heen richting de spoorlijn en de autosnelweg. Het was even lastig om de spoorweg over te steken. Eerst leek het erop dat we een behoorlijk stuk moesten omlopen om op het spoorviaduct te komen om het spoor over te steken. Maar Marga zag een gat in het hek, waar we ons doorheen konden wringen. Daarna even steil omhoog het viaduct op en aan de overkant meteen weer steil naar beneden. Vanaf dit punt moesten we twee kilometer over een fietspad langs het spoor oplopen met een snijdende oostenwind in ons gezicht. Er waren hier heel veel brede sloten.

Nadat we het fietspad langs het spoor verlieten kwamen we door een toch wel idyllisch gelegen dorpje. Even verder bereikten we het recreatiegebied Het Twiske.
Het Trekvogelpad loopt al kronkelend over vele bruggetjes door het recreatiegebied heen met bijna steeds zicht op water en vaak veel vogels. Het pad was grotendeels half verhard en goed begaanbaar. Het was maar zo heel af en toe even wat modderig. De route door het recreatiegebied was ongeveer 10 kilometer en heel mooi om te lopen.

Onderweg kwamen we een aantal Schotse Hooglanders tegen. Ondanks dat het stieren waren moesten ze toch even op de foto. Nadat we een aantal kilometers door het recreatiegebied gelopen hadden boog het pad af in zuidelijke richting. Vanaf dit punt hadden we minder last van de koude wind. Op een gegeven moment kwamen we langs een kinderspeelplaats, tijd voor de vrouwen om zich weer kind te voelen op de schommels. Even verderop kwamen we langs het bezoekerscentrum, maar dat is in de winter op zaterdag dicht. Er was hier ook een strandje. Het verbaasde ons dat we ondanks de kou toch nog heel wat wandelaars en fietsers tegenkwamen.

Aan het einde van het recreatiegebied kwamen we via een ophaalbruggetje Landsmeer binnen. Aanvankelijk liepen we daar over een fietspad langs de sportvelden. Daarna liepen we langs een drukke weg door het centrum. Even ver voorbij het centrum verlieten we de drukke weg weer. Vanaf dit punt was het niet meer ver naar ons eindpunt van de etappe, vlakbij de autoweg afrit Amsterdam Kadoelen. Vanaf dit punt moesten we nog ruim 1 kilometer naar de auto lopen, waar we iets voor 5 uur in de middag aankwamen.

zaaandam amsterdam (10)
zaaandam amsterdam (17)
zaaandam amsterdam (24)
zaaandam amsterdam (25)
zaaandam amsterdam (42)
zaaandam amsterdam (45)

vorigevolgende