Leersum – Rhenen (18 km)

vorigevolgende

Zaterdag 29 november 2014: Leersum – Rhenen (18 km)

Een week na onze eerste etappe van het Trekvogelpad hebben we meteen de volgende etappe gelopen. Dit was een heel mooie etappe. Ook zagen we nog de allerlaatste herfstkleuren. Ook op deze zaterdag was er veel zon, maar in de loop van de middag ging de zon steeds meer schuil achter laaghangende bewolking. Het was nogal koud, niet warmer dan 4 graden en er daarbij nog een koude oostenwind.

We vertrokken om 8:45 uur van huis met de auto naar Rhenen. We hebben de auto bij het station, het eindpunt van de etappe, geparkeerd en vandaar de bus naar Leersum, bushalte Genista, genomen. Iets na 10:00 uur begonnen we met onze etappe. We verlieten al snel de drukke weg naar het landgoed van Huis Zuylenstein. Dit huis was in de tweede wereldoorlog platgebombardeerd en in 1980 opnieuw opgebouwd. We liepen langs een mooie weg richting Amerongen. Daar kwamen we langs een aantal prachtige gerestaureerde oude villa’s. Even later bereikten we Kasteel Amerongen.

We zijn het landgoed waar het kasteel opstond opgegaan. Dit bezoek was echt de moeite waard. We hebben daar een heel aantal mooie foto’s kunnen maken. In de voormalige stallen was een restaurant gevestigd, waar we een heerlijk bakje warme koffie hebben gedronken.

Nadat we Amerongen verlieten kwamen we langs een schitterend natuurgebied, de Bovenpolder. Op een gegeven moment zijn we via een klimmend pad met trappetjes naar een uitzichtspunt gegaan, waar we heel mooi over het waterrijk gebied konden uitkijken. Ook zagen we daar heel veel vogels! Na dit kleine uitstapje zijn we verder gelopen richting Elst.

Net voor Elst verlieten we het waterrijk gebied en liepen we via een prachtige beukenlaan richting de Utrechtse Heuvelrug. Een stukje verder bij de Galgenberg ging het flink omhoog richting het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Even verder ging het weer naar beneden. Toen we uit het bos kwamen zagen we een bankje in de zon en uit de wind. Daar hebben we geluncht.

Na onze lunch liepen we zigzaggend verder richting het natuurgebied de Remmerden. Volgens de kaart was dit gebied voornamelijk bos. Inmiddels is dit anders, want de bomen zijn daar over een heel gebied gekapt en inmiddels is dit een verwilderd graasgebied geworden. Daar kwamen we nog een klein kudde verwilderde paarden tegen, die we bij een kleine plas even op de foto gezet hebben.

Na dit natuurgebied gingen we weer het bos in. Een stukje verder kwamen we langs een zandafgraving met een mooi uitzicht over Veenendaal en de Gelderse Vallei. Net voor Rhenen kwamen we langs een scouting terrein met een hele horde spelende kinderen. Via afwisselend bos en open stukken gingen we door een heuvelachtig gebied verder richting Rhenen.

We liepen Rhenen binnen via rustige achteraf paadjes die behoorlijk stijl naar beneden gingen. In het centrum van deze plaats staken we drukke weg over richting de Lek. Dicht langs de rivier op liepen we richting het eindpunt, waar we iets na half vier in de middag aankwamen. Vandaar zijn we weer met de auto naar huis gereden.

leersum rhenen (5)
leersum rhenen (6)
leersum rhenen (12)
leersum rhenen (14)
leersum rhenen (18)
leersum rhenen (23)

vorigevolgende