Borculo – Haaksbergen (21 km)

vorigevolgende

Zaterdag 17 september 2016: Borculo – Haaksbergen (21 km)

Na een hele hete september week was het vandaag weer de juiste temperatuur (20 graden) om een etappe langs het Trekvogelpad te lopen. Er waren wel veel wolken, maar behoudens een paar spetters regen bleef het wel droog. We hebben deze etappe samen met Maarten en Marga gelopen. Het was een mooie afwisselende etappe. We zijn eerst naar Haaksbergen gereden en hebben daar de auto tussen de bushalte Scholtenhagen en het Trekvogelpad op een grote parkeerplaats bij het sportpark achtergelaten. Vanaf hier was het 500 meter lopen naar de bushalte. Vandaar hebben we de bus naar Borculo genomen.

Vanaf Borculo busstation was het nog meer dan twee kilometer lopen om bij de route te komen. Buiten Borculo wilden we via een klein paadje doorsteken, maar dat werd uiteindelijk een hele uitdaging, omdat we een aantal malen over het prikkeldraad moesten en op een gegeven moment door doornstruiken en brandnetels liepen. Uiteindelijk kwamen we er wel, maar het was gemakkelijker geweest om een paar honderd meter om te lopen. De etappe ging eerst een paar kilometer langs de Geerdinksdijk, een klein stil straatje met veelal klinkers. We dachten dat het stil was, maar dat viel tegen omdat we toch een flink aantal oldtimers tegenkwamen die blijkbaar hier een route uitgezet hadden en sommigen stonken behoorlijk naar benzinelucht. Ze reden vol trots in hun auto’s, waarvoor ze waarschijnlijk menig uur besteed hebben om deze rijdende en glimmende te houden.

Op een geven moment liepen we een onverharde weg op en toen was het afgelopen met de oldtimers en werd het heel stil. Vooral bij landgoed Wolink was het prachtig. We hebben daar ook even gezellig gezeten met mooi uitzicht voor onze eerste lunchpauze. Nadat we de inwendige mens versterkt hadden liepen we weer verder richting Eibergen. Op een gegeven moment liepen we op de Zaterdagweg, wat toch wel heel toepasselijk was omdat we deze etappe op een zaterdag liepen. Daarna volgde er een lange onverharde weg richting Eibergen.

In Eibergen liepen we dwars door het dorp en het centrum heen. Alhoewel de terrassen er aantrekkelijk uitzagen besloten we onze koffiepauze toch nog even uit te stellen. Nadat we Eibergen via een parkje verlieten, liepen we even in de buurt van een breed kanaal. Het water zag er troebel uit, maar verder was dit wel een heel mooi stukje van de route. Al snel daarna bereikten we de Mallumse Molen. Het was een schilderachtig plekje. Vlakbij de molen stond het Muldershuis, een restaurant met een groot terras aan het water. Het bleek een uitstekende keuze te zijn om hier koffie te drinken.

Na onze koffiepauze liepen we langs een mooi weggetje verder. Een stukje verder kwamen we weer bij het kanaal. Vanaf dit punt hadden we bijna niets anders meer dan onverharde wegen. Het graspad langs het kanaal volgden we ongeveer twee kilometer. Het was hier heel stil. Op het punt dat we het kanaal verlieten was een of andere put bij het eindpunt van een beekje. Boven op de put lag een rooster. Daar konden we op zitten met de benen naar beneden bungelend voor een rustpauze. Ook na de rustpauze liepen we voorlopig verder over voornamelijk graspaden. Op een geven moment liepen we het bos in, dat was meteen ook de grens tussen Gelderland en Overijssel. De route liep verder zigzaggend over smalle paadjes foor het bos. Ook kwamen we langs het Waterpark Het Landheet. Volgens het boekje zou de route hier zigzaggend doorheen lopen. Maar inmiddels was de route gewijzigd en zorgde de routeaanwijzing langs de weg dat we er niet doorheen, maar omheen liepen. Vanaf dit punt was het niet ver meer naar het eindpunt van de etappe. Daarna moesten we nog iets meer dan een kilometer richting Haaksbergen lopen om bij de auto te komen. In totaal hebben we uiteindelijk ruim 25 km gelopen en dat was best wel een flinke maar ook mooie tippel.

borculo-haaksbergen-14
borculo-haaksbergen-21
borculo-haaksbergen-25
borculo-haaksbergen-28
borculo-haaksbergen-31
borculo-haaksbergen-32
borculo-haaksbergen-41

vorigevolgende