Amsterdam Gaasperplas – Naarden (20 km)

vorigevolgende

Zaterdag 25 juni 2016: Amsterdam Gaasperplas – Naarden (20 km)

Nadat we enkele maanden geen etappe meer langs het Trekvogelpad gelopen hadden, hebben we de draad weer opgepakt. Inmiddels is dit de dertiende van de 20 etappes. We hadden op deze dag eigenlijk een andere wandeling in het oosten van het land willen lopen, maar aangezien daar veel regen verwacht werd, besloten we op het laatste moment deze etappe meer in het westen van het land te gaan lopen.

We vertrokken iets na 9:00 van ons thuis. Op deze dag waren Dianne, Maarten en Marga er ook bij. We zijn met de auto naar Naarden gereden. We hebben de auto in de woonwijk noordwestelijk van het station geparkeerd. Daarna zijn we met de trein naar Diemen Zuid gereden en vanuit dit punt zijn we verder met de metro gereisd naar de Gaasperplas. Het was inmiddels bijna half twaalf voordat we met de etappe begonnen. De zon scheen bij ons vertrek en het was bijna 20 graden, kortom heerlijk weer om te lopen. Vanaf het metrostation was het nog een paar honderd meter lopen naar de route. Bij het metro station kwamen we meteen de eerste vogels tegen, waaronder enkele reigers. Daar hebben we ook in de rest van de dag nog een heel aantal van gezien.

Aanvankelijk liepen we enkele kilometers dicht langs de oevers van de Gaasperplas met regelmatige mooie uitkijkjes over de plas. We liepen vlakbij Amsterdam, maar je zag er weinig van en het was behoorlijk rustig. Wel liep de route voor het overgrote deel over asfalt. Na zo’n 5 kilometer bereikten we de Gein, een kronkelig riviertje. We volgden dit idyllische weggetje voor enkel kilometers. Onderweg kwamen we een bankje tegen, waar we even gerust hebben voor onze lunch. We hadden daar door het riet een mooi uitzicht over het riviertje met prachtige bloeiende waterplanten. Zo af en toe werd onze rust even verstoord door langskomende motorrijders, die dit ook een mooie route vonden.

Bij Driemond moesten we een heel drukke weg oversteken. Daarna liepen we langs het water op richting het centrum van Weesp. Weesp is een prachtig oud stadje met oude panden en heel veel plezierboten in de havens. Er was op deze zaterdag van alles te doen in Weesp. Nadat we het centrum uit waren, kwamen langs het Torenfort. Even later volgden we een weggetje langs de Vecht met heel veel bootwoningen, waarvan sommigen er heel mooi uitzagen.

Na deze drukte kwamen we in de stiltegebieden. Eerst was het een poldergebied met wijdse uitzichten. Het begon wat lichtjes te regenen. Onder het spoorviaduct van de lijn naar Almere besloten we onze regenpakken aan te trekken. Gelukkig regende het niet al te hard. Na een paar kilometer lopen werd de omgeving steeds woester met prachtige flora en fauna en bereikten we het Naardermeer gebied. Eindelijk zo’n vier kilometer voor het einde van de etappe werd de route onverhard. We hadden daar een mooigelegen rustplaats met uitkijk over het Naardermeer. Gelukkig was het net even droog.

Vanaf dit punt was het nog een uurtje lopen naar het einde van de etappe in Naarden, waar we om 17:00 uur aankwamen. Vanaf dit punt was het nog een paar honderd meter lopen naar de auto. We konden terugzien op een mooie afwisselende wandeling.

gaasperplas - naarden (8)
gaasperplas - naarden (13)
gaasperplas - naarden (20)
gaasperplas - naarden (27)
gaasperplas - naarden (35)
gaasperplas - naarden (37)

vorigevolgende