Amsterdam Kadoelen – Schellingwoude (24 km)

vorigevolgende

Zaterdag 23 juli 2016: Amsterdam Kadoelen – Schellingwoude (24 km)

We wilden op deze dag in juli nog een behoorlijk lange etappe lopen om de wandelconditie er in te houden. We lieten onze auto achter in Amsterdam Kadoelen vlakbij de bushalte Vorticellaweg. Vanaf dat punt liepen we meteen onder het viaduct van de autoweg door en kozen het fietspad rechts wat ons al vrij snel op het Trekvogelpad bracht. De route was bij Het Schouw gewijzigd en een kilometer langer geworden vanwege de verplaatsing van de pont. Verderop kozen we het alternatief langs het IJsselmeer, waardoor we daar een kilometer korter liepen. De etappe verliep over een mooie afwisselende route. Het was een vrij warme en vrij zonnige dag in juli van ongeveer 25 graden.

We liepen eerst enkele kilometers over een fietspad langs sloten op met veel vogels in de weiden. Na een klein stukje lopen zagen we een bankje. Daar hebben we eerst ons ingesmeerd met zonnebrandolie. Anja had vandaag op een of andere manier in haar gedachten dat Gijs eens een extra training moest krijgen. Twee kilometer verderop gaf Anja aan dat ze haar horloge miste, dus dat betekende even rust voor Anja en vier kilometer extra voor Gijs en inderdaad lag de horloge keurig onopvallend verstopt tussen het gras. We kwamen langs dit fietspad heel veel fietsers tegen en ook enkele wandelaars.

Na een aantal kilometers bereikten we Het Schouw. Daar was de pont verplaatst. We moesten 500 meter langs het Noord Hollands Kanaal naar het zuiden lopen. Daar staken we met de pont over. Het voordeel was dat we nu meteen langs een restaurant kwamen waar we op een terras aan het water een heerlijk sterk bakje koffie konden drinken en tevens onze waterflessen weer konden bijvullen. Na onze koffie kwam er even een minder mooi stukje van de route langs de N235. Aan het begin van Watergang verlieten we de drukke weg. Via een paar bruggetjes en een stukje door weiland dat vol lag met gemaaid gras dat inmiddels al bijna droog was bereikten we het Laarzenpad. Aangezien het hier behoorlijk droog was, waren de laarzen toch echt niet nodig. We gingen een heel stuk door een graspad met aan beide zijde riet, volop in de zon en beschut, dus was het hier behoorlijk warm. Voordat we Broek in Waterland bereikten moesten we nog een heel aantal lage en hoge bruggetjes en overstapjes oversteken, maar omdat de hekken van de weilanden vaak openstonden viel het nog enigszins mee.

Broek in Waterland is een echt schilderachtig plaatsje met veel houten huizen met mooie gevels die er allemaal verschillend uitzagen. Alle vaarten in het plaatsje maakte het nog extra schilderachtig. Het Trekvogelpad had nog een klein ommetje om zo nog een aantal heel karakteristieke huizen te passeren. Na Broek in Waterland liepen we langs een lang en kaarsrecht fietspad richting Zuiderwoude. Daar hebben we even gerust op een picknickbankje aan het water, de Kerk Ae.

Vanuit Zuiderwoude liepen we over een rustig asfaltweggetje richting Holysloot. Net voor Holysloot kozen we de alternatieve route langs het IJsselmeer. We moesten eerst een aantal weilanden en witte bruggetjes passeren voordat we bij de pont kwamen. Er waren hier heel veel fietsers die ook door de weilanden gingen. Speciaal voor hun was er een extra goot voor de fietsbanden op de witte bruggetjes. Toen we bij de pont kwamen moesten we de bel luiden, zodat de pont ons en nog enkele fietsers kon komen ophalen.

Holysloot was een klein dorpje aan het water, waar we al snel weer doorheen waren. We liepen verder via een fietspad en later door grasland richting de IJsselmeerdijk. Het fietspad dat we moesten volgen lag boven op de dijk met een prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Het was smal en bochtig en heel wat fietsers. We liepen daarom maar achter elkaar en zorgden dat we zo goed mogelijk aan de kant van het fietspad liepen. Na enkele kilometers bereikten we het dorpje Durgerdam, één lange straat met huizen. Daar stonden op de dijk een paar mooie houten stoelen om even op te rusten. Daarna was het niet ver meer naar het eindpunt van onze etappe. We moesten nog een paar honderd meter lopen naar de bus om de auto op te halen bij het beginpunt van de etappe. De bus ging elk kwartier, dus was dit prima geregeld.

amsterdam kadoelen - schellingwoude (3)
amsterdam kadoelen - schellingwoude (13)
amsterdam kadoelen - schellingwoude (15)
amsterdam kadoelen - schellingwoude (19)
amsterdam kadoelen - schellingwoude (22)
amsterdam kadoelen - schellingwoude (31)

vorigevolgende