Schellingwoude – Gaasperplas (16 km)

vorigevolgende

Zaterdag 19 november 2016: Schellingwoude – Gaasperplas (16 km)

Op een echte herfstdag hebben we de een na laatste etappe van het Trekvogelpad gelopen. Felle opklaringen werden afgewisseld met een paar stevige buien en het was met een graad of zeven niet al te warm. Er waren nog meer herfstkleuren dan we hadden verwacht. Dit was een korte etappe dus prima voor deze tijd van het jaar. We hebben deze etappe samen met Maarten en Marga gelopen.

Om 9:00 uur vertrokken we vanaf ons huis. We besloten deze keer anders dan gebruikelijk onze auto in het midden van de etappe te parkeren. Dat was een veel betere plek om onze auto achter te laten. Openbaar vervoer tussen begin en eindpunt was er vijf maal per uur, dus geen enkel probleem. We reden naar Diemen-Noord. Toen we uitstapten begon het net weer wat te regenen, dus hesen we onszelf meteen al in onze regenkleding in zoverre we die bij ons hadden. Het bleef bij wat gedruppel, dus heel nat werden we niet.

We liepen meteen Diemen uit en we waren al snel bij het Trekvogelpad langs het Amsterdam-Rijnkanaal, een kaarsrecht pad. We passeerden een enkel verdwaalde visser langs de oever van het kanaal en verwonderden ons dat ze er ook nu nog zaten. Bij de Diem waren er enkele mooie uitzichten over het water en de laatste herfstkleuren. Alleen moest je niet al te ver kijken want de A1 en de flatgebouwen waren in de verte goed zichtbaar. We verlieten het Amsterdam-Rijnkanaal en liepen over een rustig weggetje richting de A1. We gingen onder de A1 en de spoorlijn door en kwamen op een smal paadje wat ons al snel in een andere wijk in Diemen bracht.

Een stukje verder bereikten we het Diemer bos, een mooi stukje van de etappe. Er waren hier verschillende andere wandelaars. We liepen door een fraaie laan, passeerden een mooie waterpartij, en liepen daarna richting de Bijlmermeer, maar kwamen niet in de woonwijk. Na een lunchpauze om de inwendige mens te versterken, staken we via een hoge brug de Gaasp over. Daarna liepen we door een mooi park langs de woonwijk op richting de Gaasperplas. Vanwege de wegwerkzaamheden aan de A9, liepen we via een alternatieve route onder de A9 door. In het mooie Gaasperpark liepen we genietend met een zonnetje en nog heel wat herfstkleuren naar het metrostation de Gaasperplas.

Het metrostation was in de verbouwing. Daarom moesten we eerst met de bus naar het volgende metrostation. Helaas ging de bus net voor onze neus weg. Maar 10 minuten later kwam de volgende bus al. Na een korte busrit en een metrorit kwamen we aan in het Amstelstation. Daar namen we eerst een heerlijk bakje troost voordat we met de bus verder gingen naar de wijk Liergouw. Vanaf hier was het nog 500 meter lopen naar het punt waar we afgelopen zomer gekomen waren.
Het Trekvogelpad ging hier verder langs het Buiten-IJ. De lucht was inmiddels behoorlijk donker geworden en de regen kwam steeds harder naar beneden. We liepen met de wind en de striemende regen in ons gezicht door Schellingwoude richting de Oranjesluizen.

Het was even afwachten of we hier over konden steken. Maar het hek was open en het stoplicht sprong net op groen. We liepen achter een andere groep wandelaars de sluizen op. Halverwege sprong een van de stoplichten net voor onze neus op rood. De sluizen gingen open, maar de boot die moest passeren was in de verste verte nog niet te zien. Daar stonden we in de wind en in de stortregen. In onze gedachten zagen we de sluiswachter gniffelen van al die mensen die daar stonden in de kou en de stortregen. Wat moet hem dat een bijzonder gevoel geven hebben. Na een heel tijdje wachten kwam dan eindelijk de boot die moest passeren. Daarna konden we weer verder en werd het meteen ook droog.

We volgden nu een heel stuk de oever van het IJ. We passeerden de Zeeburger camping. Daar stonden nog vele campers. Dat leek ons toch niet bepaald aantrekkelijk om daar nu te gaan staan. We passeerden het oude Gemeenlandshuis net voordat we onder de A10 doorgingen. We hadden daarna een mooi uitzicht over de wijk IJburg dat aan de overkant van het water lag. Na wat discussie waren we uiteindelijk toch blij dat we niet hier, maar op de Veluwe woonden. Daarna staken we via de fraaie Nescio brug de monding van het Amsterdam Rijnkanaal over. Vanaf hier was het nog zo’n twee kilometer langs het Amsterdam Rijnkanaal naar de auto. Al met al was dit best een aardige en afwisselende route om te lopen.

schellingwoude-gaasperplas-7
schellingwoude-gaasperplas-12
schellingwoude-gaasperplas-22
schellingwoude-gaasperplas-48
schellingwoude-gaasperplas-54
schellingwoude-gaasperplas-55

vorigevolgende