Doorn – Amerongen (20,5 km)

vorigevolgende

Maandag 25 mei 2015: Doorn – Amerongen (20,5 km)

Op tweede pinksterdag 2015 hebben we de volgende etappe van het Trekvogelpad Doorn naar Amerongen gelopen. We hebben besloten om deze etappe op deze dag te lopen omdat de alternatieve route door de Bovenpolder in deze tijd van het jaar gelopen kon worden en dat bleek zeker de moeite waard te zijn.

We hebben deze dag gezamenlijk met Maarten en Marga gelopen. Het was voor een eind mei een behoorlijk frisse dag met een maximum van 15 graden en niet veel zon, maar wel droog. Dus was het met voldoende kleding aan een prima wandeldag. We vertrokken in de ochtend om 9:00 uur vanaf ons huis. We zijn met de auto naar het eindpunt gereden, de parkeerplaats van het kasteel Amerongen, en hebben de auto daar geparkeerd. Vandaar zijn we naar de bushalte gelopen en hebben we bus 50 naar het centrum van Doorn genomen, een busrit van een kwartiertje.

We begonnen met onze etappe bij de kerk van Doorn en liepen daarna via een mooi pad langs huis Doorn en een mooi gelegen kamp met diverse dieren. We kwamen meteen ook al langs een plekje waar je koffie kon drinken met appelgebak, maar we konden deze keer de verleiding weerstaan. Het eerste gedeelte van de wandeling ging door een boomrijk gebied met soms kleine stukjes bos. Wat verder kwamen we meer in open velden terecht en op verharde wegen en toch wel behoorlijk wat verkeer met auto’s en fietsen.

Na zo’n kleine vijf kilometer lopen bereikten we Langbroek, een niet al te bijzonder dorpje. Ook de kerk stond in de steigers wat het dorpsgezicht wel wat vertroebelde. Even na Langbroek kwamen we langs een boerderij met een mooie kleine boomgaard, waar we koffie konden drinken. Ditmaal gaven we wel toe. Daar kwamen we ook nog andere Trekvogelpad lopers tegen, die we later nog een keer ontmoetten. Na de koffie liepen we verder langs de asfaltweg. Wat verder gingen we even een veldje in, waar we voor het eerst voor teken gewaarschuwd werden. Deze waarschuwing kwam nog verschillende keren terug. Nadat we weer een stukje over asfalt gelopen hadden kwamen we door een fraai bochtig paadje bij Sandenburg en daarna een mooie onverharde steeg.

Verderop bereikten we weer een asfaltweg, waarna we zeker nog zo’n drie kilometer over niet al te bijzondere verharde wegen liepen, maar wel mooie bloemen in de bermen. Toen bereikten we het kasteel Broekhuizen, waar we via een mooi pad langs de kasteelvijver liepen en we op een picknickbankje met een mooi uitzicht over het kasteel even een pauze inlasten. Daar kwamen we nog een paar andere Trekvogelpad lopers tegen die de route in de tegenovergestelde richting liepen.

Na Broekhuizen liepen we weer een paar kilometer op een asfaltweg met toch wel wat auto’s, waarna we via een fietspad door een mooie laan richting de Lekdijk liepen. Daar hebben we de alternatieve route door de Bovenpolder genomen. Dit was het hoogtepunt van de etappe. De natuur was er wonderschoon. De weiden en de struiken stonden in volle bloei. En we kwamen langs enkele prachtig gelegen plassen en hadden zo af en toe een fraai uitzicht over de Lek.

Bij het kasteel Amerongen aangekomen, liepen we nog even om het kasteel heen over een mooi pad langs de kasteelgracht. Daarna bereikten we op het eindpunt en zijn we na een mooie wandeling en goed bestede dag weer met de auto naar huis gereden.

doorn - amerongen (2)
doorn - amerongen (22)
doorn - amerongen (28)
doorn - amerongen (39)
doorn - amerongen (51)
doorn - amerongen (60)
doorn - amerongen (63)

vorigevolgende