Haaksbergen – Buurserzand (17 km)

vorigevolgende

Zaterdag 1 oktober 2016: Haaksbergen – Buurserzand (17 km)

Onlangs kwamen we er achter dat het eindpunt van het Trekvogelpad niet meer bij Usselo lag maar bij het station van Enschede. We besloten daarom om het laatste stuk in tweeën te knippen. Het punt net voorbij het Buurserzand kwam het dichtst bij een bushalte, dus wat ons betreft een goede plaats om te stoppen. Deze etappe hebben we samen met Dianne, Maarten en Marga gelopen. Het was een bijzonder mooie etappe, een van de mooiste van het Trekvogelpad.

Inmiddels was het weer oktober, dus zou je verwachten dat de herfst nu echt begonnen was. Heel warm was het deze dag niet, iets onder de 20 graden, maar toch nog warm genoeg voor de meesten om in korte broek te gaan lopen. We hadden geluk dat de regen op de juiste momenten van de dag viel, dat is voordat we begonnen met het lopen en nadat we net de etappe afgerond hadden.

We besloten om deze dag de busrit na afloop van de etappe te doen omdat er aan het einde van de etappe geen goede parkeergelegenheid was en de bus toch tweemaal per uur ging. We vertrokken iets na negen uur van af Apeldoorn en zijn naar het sportpark Scholtenhagen bij Haaksbergen gereden. Daar hebben we de auto geparkeerd. Net na 10 uur begonnen we met de wandeling. Vanaf de parkeerplaats was het nog ongeveer anderhalve kilometer lopen naar het Trekvogelpad.

De etappe van deze dag begon meteen heel mooi over een onverhard pad langs de Buurser Beek. Een klein stukje verder passeerden we de Oostdorper Watermolen, een schilderachtig plekje. Na dit punt liepen we zo’n drie kilometer over kleine stille asfaltweggetjes door weilanden en akkers, afgewisseld met kleine stukjes bos.

Hierop volgde het Haaksbergerveen, een prachtig natuurreservaat. Aanvankelijk liepen we nog over een klein onverhard fietspad langs de rand van het natuurreservaat met zo af en toe prachtige uitzichtpunten over het moerassig gebied en de vennetjes. Op een gegeven moment zaten we midden in het reservaat. We passeerden een bankje met mooi uitzicht, tijd voor de eerste lunchpauze. Kort na deze pauze verlieten we het fietspad en gingen verder over een graspad en later over een vlonderpad dwars door het natuurreservaat. Zo af en toe hoorden we de wilde ganzen over het gezang van de “zingende nachtegaaltjes” heen klinken.

Het volgende gedeelte van de etappe ging weer door de weilanden en akkers. Ook hier was het weer erg rustig. Soms was het verhard en soms onverhard. Op eens zagen we een ree de weg overschieten. We konden de ree net lang zie, want hij verdween meteen tussen het mais. Bij de Koekoeksbrug bereikten we de Buurser beek weer. We staken deze over en mochten daarna een paar kilometer over een graspad langs dit water oplopen, een heel mooi stuk. Halverwege dit gedeelte was er langs de beek een idyllisch plekje om koffie te drinken. Dit was bij een soort zomerhuisje. De eigenaar had dicht bij de beek een mooi zitje gemaakt met lekkere stoelen, die heerlijk in de zon stonden. De koffie was verrukkelijk en werd heel leuk opgediend. We kregen er een klein kaatje bij met slagroom. En duur was het geenszins.

Na onze pauze liepen we verder langs de beek en daarna bereikten we al snel het Buurserzand. We hadden mooi uitzicht over dit natuurreservaat. Dat was een goede plek voor het tweede gedeelte van de lunch. Nadat we de inwendige mens versterkt hadden volgde er opnieuw een prachtig deel met heidevelden en jeneverbesstruiken. Aan het einde van dit stuk passeerden we een schilderachtig vennetje waarin we de schaduwen van de bomen heel goed konden zien. Vanaf dit punt was het niet ver meer naar het eindpunt van de etappe.

We moesten nog iets meer dan een kilometer langs de Oude Buurser Dijk lopen naar de bushalte langs de N18. We hadden heel veel geluk! De bus was twee minuten te laat. Toen we bij de bushalte aankwamen kwam de bus er ook juist aan. Ruim tien minuten later verlieten we de bus alweer en moesten we nog 500 meter naar de auto lopen. We waren er precies om vier uur in de middag. Dat betekende het einde van een werkelijk schitterende wandeling. Uiteindelijk hadden we in totaal 20 km gelopen, inclusief de extra stukken aan het begin en het einde om bij de openbaar vervoer punten te komen.

haaksbergen-buurserzand-7
haaksbergen-buurserzand-21
haaksbergen-buurserzand-24
haaksbergen-buurserzand-29
haaksbergen-buurserzand-49
haaksbergen-buurserzand-53

vorigevolgende