Bennekom – Rhenen (18 km)

vorigevolgende

Woensdag 30 december 2015: Bennekom – Rhenen (18 km)

Deze etappe hebben we samen met Maarten en Marga gelopen. Vooraf dachten we dat dit niet een van de mooiste etappes van het Trekvogelpad zou zijn, maar het viel alleszins mee. Halverwege tussen Bennekom en Rhenen is er recent een grote routewijziging doorgevoerd, die er toe geleid heeft dat deze etappe nu ruim 1 kilometer kort is geworden.

We hebben nog een keer kunnen genieten van de prachtige zeer zachte december maand in 2015. Alhoewel deze dag een van de “koudste” van deze decembermaand was, was het op deze dag toch nog 9 graden. Verder was het ook nog zonnig, kortom een ideale wandeldag. Alhoewel het eind december was, begon de natuur er toch al wat lenteachtig uit te zien, knoppen die dikker worden, de eerste bloesem die uitkwam en prachtige groene weiden.

Vanwege het feit dat het al vroeg donker is in deze tijd van het jaar en we ook niet al te vroeg van huis af wilden vertrekken, besloten we eerst te wandelen en pas aan het eind van de etappe het openbaar vervoer te nemen. Dit was in dit geval geen probleem omdat de bussen tweemaal per uur gingen. Om kwart over tien in de ochtend vertrokken we vanaf Bennekom, tegenover het kasteel Hoekelum, richting Rhenen. Het pad liep eerst achter de sportvelden langs en wat verder staken we de A12 over via de Bovenbuurtweg, een rustige straat, richting Bennekom. Net voor Bennekom bogen we af naar het westen richting het buurtschap de Kraats.

Wat verderop bogen we weer naar het zuiden over de nieuwe route. Daar zagen we een bankje in de zon, waar we gezeten hebben om het eerste deel van onze lunch te nuttigen. Na onze lunch liepen we verder richting Wageningen. Een stukje voor Wageningen ging de route rechtsaf over een mooi graspad langs de Lieskamp, wat bestond uit drie fraaie vrijstaande villa’s midden in het open veld. Vanaf dit punt ging het weer verder over een graspad en een paar bruggetjes richting de Nieuwe Steeg.
Daar besloten we de gok te wagen door niet over de weg zelf te lopen maar langs het klompenpad wat parallel aan de weg door de weilanden liep. Het pakte goed uit, want bij de Veensteeg kwamen we weer via een bruggetje op het Trekvogelpad. Het was wel behoorlijk drassig in het weiland, zodanig dat we met elke stap een stukje in de modder wegzakten, dit om ook op deze dag nog wat aan onze conditie te werken.

Iets verder bereikten we het gekanaliseerde beekje de Grift. Hier liepen we langs een toch redelijk smal fietspad richting de Grebbeberg. Het was een mooi gedeelte, maar we moesten wel opletten voor de vele (race)fietsers die we tegenkwamen. We kwamen steeds dichter bij de heuvels. Er net voor boog het pad nog even naar het noorden, voordat we met de klim van de Grebbeberg begonnen. Die viel uiteindelijk erg mee. We passeerden het militaire ereveld, waar zich vele graven bevonden voor de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de gevechten in de Tweede Wereldoorlog.

Iets verderop bereikten we een prachtig uitzichtpunt over de rivier de Rijn en het natuurreservaat de Blauwe Kamer. Nadat we nog een stuk doorgelopen hadden over rand van de Grebbeberg met regelmatig mooie uitzichten, moesten we via een lange ongelijke bielzentrap naar beneden. Vanaf dit punt was het nog een kwartiertje lopen naar de bushalte bij het station van Rhenen, waar we iets voor half vier aankwamen. Vanaf dit punt was het nog ruim een half uur met de bus terug naar het beginpunt (met overstap in Wageningen).

bennekom - rhenen (4)
bennekom - rhenen (10)
bennekom - rhenen (18)
bennekom - rhenen (27)
bennekom - rhenen (29)
bennekom - rhenen (31)
bennekom - rhenen (36)

vorigevolgende