Otterlo – Woeste Hoeve (24,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 18 juli 2015: Otterlo – Woeste Hoeve (24,5 km)

Aangezien we dit jaar een beschermerskaart van de Hoge Veluwe hebben besloten we om deze etappe van het Trekvogel pad vanaf Otterlo in 2015 te lopen. Het was een perfecte wandeldag, zon en wolken, droog en zo’n 23 graden.

Aangezien we in Apeldoorn wonen was deze etappe dicht bij ons in de buurt. We zijn in de ochtend naar het kruispunt Stadhouderslaan met de Europeweg gereden. We hebben daar de auto in een woonwijk geparkeerd en daar om 9:30 de bus naar Otterlo genomen. Iets na 10 uur waren we in Otterlo.

We hebben in het centrum van Otterlo de route opgepakt en zijn daar richting het park de Hoge Veluwe gelopen. Het viel ons op dat bijna iedere bewoner in Otterlo aandacht besteedde aan het van Gogh jaar door iets in de tuin te plaatsen. Dit herinnerde ons eraan dat we dit jaar nog een keer een bezoek moeten brengen aan het Kröller-Müller museum in het park de Hoge Veluwe.

Nadat we Otterlo verlieten waren we al snel in het nationale park de Hoge Veluwe. Nadat we onze pasjes getoond hadden konden we meteen doorlopen. Het Trekvogelpad door de Hoge Veluwe is geheel onverhard. Na eerst een stukje bos kwamen we in een veel opener gebied met mooie uitzichten over de woeste gebieden. Een stuk verder kwamen we weer in het bos. We kwamen vlak langs het Kröller-Müller museum om daarna door een heel heuvelachtig stuk te lopen met vele trappetjes. We passeerden daarbij ook het Pampelse Zand, om daarna over de Franse berg te lopen met opnieuw heel wat trappetjes. De Franse berg werd door de Franse gebruikt als verdedigingslinie tijdens de periode van Napoleon.

Daarna bereikten we al snel de Koperen Kop, tijd voor een pauze en een kop koffie. Na deze pauze vervolgden we onze route richting het Jachtslot Sint Hubertus. Deze route liep langs een heel kronkelig pad, eerst door het bos en later meer zand met zo af en toe een prachtig uitzicht over het Otterlose Zand. Bij een van deze uitzichten hebben we op een bankje deel 1 van onze lunch genuttigd. Daarna bereikten we al snel de eerste vijvers bij het Jachtslot met werkelijk prachtige waterlelies en even verder een heel mooi uitzicht op het Jachtslot. Wie liepen langs de vijvers en een stukje over een vlonderpad door het moeras richting het Jachtslot.

Na het jachtslot kwamen we door het minst mooie gedeelte van de HogeVeluwe. Even waande we ons in wel zeer eenzame streken toen we door het Siberië gebied liepen. Nadat we langs de camping kwamen verlieten we de Hoge Veluwe en kwamen we meteen Hoenderloo binnen. De route liep over een mooi achterafweggetje om het meest drukke gedeelte van Hoenderloo heen. Wel kwamen we nog even op het juiste punt in het centrum van Hoenderloo bij de ijsco man, IJs van Co. Deze is heel bekend in de regio en heeft heerlijk ijs voor een niet al te hoge prijs. Nadat we ons ijsje gegeten hadden verlieten we Hoenderloo weer.

Het resterende gedeelte van de etappe liep bijna geheel door het bos over lange vrij rechte boswegen. Even kwamen we nog door een mooi open gebiedje tegen de hellingen van de Veluwe. Bovenop was een bankje op een mooie plek waar we het tweede deel van onze lunch gegeten hebben. Daarna was het nog een uurtje lopen naar de Woeste Hoeve. Toen we bij het eindpunt van de etappe aankwamen kwam de bus er net aan. We moesten nog even hollen om mee te kunnen. Een kwartiertje later waren we alweer voor 18:00 uur bij onze auto in Apeldoorn.

otterlo - woeste hoeve (1)
otterlo - woeste hoeve (14)
otterlo - woeste hoeve (15)
otterlo - woeste hoeve (19)
otterlo - woeste hoeve (24)

vorigevolgende