Woubrugge – Leiden (18 km)

vorigevolgende

Maandag 3 september 2018: Woubrugge – Leiden (18 km)

Nadat we vroeger dan verwacht van onze vakantie terug waren, besloten we om de laatste twee etappes van het Marskramerpad te lopen tussen Zevenhoven en Leiden. Het leuk ons leuk om een nachtje in Leiden door te brengen. Daarom hebben we het als volgt aangepakt. We hebben de auto in Woubrugge geparkeerd en zijn de eerste dag van Woubrugge naar Leiden gelopen. We hebben in Leiden overnacht en hebben de volgende ochtend het openbaar vervoer van Leiden naar Zevenhoven genomen. En vanuit Zevenhoven zijn we naar Woubrugge gewandeld naar onze auto.

Op maandag 3 september zijn we na de spits vertrokken naar Woubrugge. We hebben daar onze auto geparkeerd en daarna eerst koffie gedronken in het nabij gelegen restaurant aan het water. Om kwart over elf begonnen we aan de etappe. Het was zwaar bewolkt, maar droog en broeierig warm. Later op de dag kwam de zon af en toe door.

We staken eerst de Woudwetering over via de brug. Daarna liepen we in noordelijke richting langs het water op. We zagen een aantal panden met mooie gevels langs de route. Toen we Woubrugge verlieten kwamen we op een asfaltfiets pad. Deze liep een aantal kilometers langs het water, de Wijde Aa. We waren blij dat we dit niet in het weekend gelopen hadden, want er waren nu gelukkig maar heel weinig fietsers.
Op een gegeven moment net voorbij punt 63 ging de route verder over een grasdijk met verschillende overstapjes. In het eerste weiland was de route sterk vervuild met dierlijke uitwerpselen. Verderop liepen we meer door hoger groen gas, dat nog nat was van de dauw. Met name voor Anja was het deel langs de Wijde Aa het mooiste stuk van de etappe.

Even voor het dorpje Hoogmade kwamen we weer op de verharde weg. In Hoogmade zijn we even de ophaalbrug overgestoken om op een bankje aan de overkant van onze lunch te genieten. Na onze lunch gingen over een asfaltweggetje de polder in. Er was gelukkig nauwelijks verkeer. Anderhalve kilometer verder ging de route weer over in een verhard fietspad. Ook hier was het heel rustig

Een stukje voor de A4 gingen we links in zuidwestelijke richting Hier was het voetpad gescheiden van het fietspad en tevens was er een brede sloot tussen het voetpad en het fietspad. Op een gegeven moment kwamen we een bord tegen met de aanduiding werkzaamheden. Ook stond er een hek, maar geen aanduiding dat we er niet door konden. We namen de gok en liepen gewoon door. Het lukte ons ook om het vrachtwagentje wat de weg blokkeerde toch nog te passeren. Daarna vervolgde we onze weg langs een lange rechte weg richting Leiderdorp.

In Leiderdorp bereikte het Marskramerpad de oever van de Leidse Rijn. We liepen over een fietspad vlak langs het water. We konden al de achtertuinen bewonderen, de ene nog mooier dan de ander. We kwamen over de A4 heen en de route vervolgde zijn weg richting het centrum van Leiden. Net voor het einde van de etappe hebben we in Maredorp nog een kop thee gedronken. Daarna zijn we even de trap opgelopen naar het hoogste punt van de kasteelruïne om daar over Leiden heen te kunnen kijken, een mooi uitzicht punt om even naar toe te lopen.

Na dit uitstapje vervolgde we onze weg naar het eindpunt van de etappe. Het was in Leiden duidelijk openingsdag voor het nieuwe academische jaar. Velen waren mooi gekleed en op weg naar de officiële opening in de kerk. Later zagen we vlakbij ons hotel ook verschillende groepjes studenten allen in dezelfde kledij. We hebben s’ avonds ook nog even in het centrum van Leiden, een mooie oude grachtenstad, rondgelopen.

vorigevolgende