Kootwijk – Stroe (9 km)

vorigevolgende

Zaterdag 25 november 2017: Kootwijk – Stroe (9 km)

Inmiddels was het al weer bijna winter. De bomen waren bijna kaal. Het was fris met een maximum van zo’n 5 graden. De dagen waren inmiddels kort. We besloten daarom het stuk tussen Kootwijk en Stroe te lopen. Omdat er geen openbaar vervoer was tussen Stroe en Kootwijk, hebben we er een ronde van gemaakt en zijn we via een andere, kortere weg naar Kootwijk teruggelopen. In totaal was het zo’n 15 kilometer.

We begonnen iets na 11 uur met onze etappe. We hadden de auto net buiten Kootwijk aan de Kootwijkerdijk geparkeerd. We liepen eerst weer terug naar Kootwijk, waarbij we bij het restaurant het ’t Hilletje het Marskramerpad weer oppakten. We liepen eerst enkele honderden meters langs een asfaltweg, waarna we een zandpad inliepen. We werden afgeleid door iemand die bezig was met zijn bladblazer. We misten daardoor het pad naar rechts. Maar iets verder kregen we al snel door dat we niet goed liepen, dus maar weer een klein stukje terug. Het was een smal paadje geheel bedekt met dik bladerdek, wat je gemakkelijk over het hoofd kon zien.

We passeerden nog een paar huizen in het bos, waarna er een lang vrij recht pad volgde wat tussen de vele heuveltjes doorliep. Op een gegeven moment moesten we na ongeveer anderhalve kilometer naar rechts. Dit was een mooi kronkelige zandweg door een vliegdennenbos. We kruisten de Heetweg en een stuk verder werd het opener, eerst een klein heideveldje en iets verder een groot heidegebied. De zon scheen hier heerlijk. Vooral die witgekleurde berkenstammen kwamen prachtig uit in de zon tegen echte Hollandse stapelwolken in het westen.

We begonnen inmiddels trek te krijgen. Er was hier helaas geen bankje, dus dan maar een boterham uit het vuistje. We hadden de boterhammen net ongeveer op toen we toch een bankje in de zon passeerden. Dus nog maar even zitten om onze chocomel te drinken en een appel te eten. Het was een prachtig plekje. Daarna vervolgden we onze weg over de heide richting Stroe. Aan het einde van de heide volgde weer een stukje bos, voordat we onder een viaduct door Stroe in zicht kregen. Het laatste stukje liep langs het spoor, totdat we om half twee bij het eindpunt op de spoorwegovergang in Stroe aankwamen.

Inmiddels begon de lucht donkerder te worden, dus meteen maar weer terug, eerst langs het spoor, dan weer het bos. Daar zagen we nog een prachtige zwam die we nog even op de foto gezet hebben. We liepen nu langs de noordrand van het heidegebied terug richting Kootwijk en hat laatste stuk door het bos. Onderweg werden we verrast door een pittige hagelbui en nog een paar kleinere buitjes. Iets na drie uur waren we weer bij de auto. We waren blij dat we op deze dag er toch op uit waren gegaan.

vorigevolgende