Wassenaar – Scheveningen (20,5 km)

vorigeeinde

Zondag 3 september 2017: Wassenaar – Scheveningen (20,5 km)

We hebben deze etappe in omgekeerde volgorde gelopen. Na een goede nacht slapen in ons hotel zijn we in ochtend rond een uur of negen vertrokken naar Scheveningen strand. Dat was een korte reis met de tram. We hebben in Scheveningen eerst bij de Spar ons proviand voor deze dag gekocht. Daarna zijn we bij de pier van Scheveningen naar het strand gelopen. Het was een prachtige zonnige dag met weinig wind. We besloten daarom eerst een tijdje aan het strand te zitten en te genieten van de kabbelende zee.

Het was inmiddels al tegen half elf, dus tijd om met de etappe van deze dag te beginnen. Vanaf de zee liepen we richting het Kurhaus. Daar zagen we het officiële eindpunt van het Marskramerpad. Voor ons was het eindpunt aan het strand bij de zee. Vanaf dit officiële eindpunt liepen we om het Kurhaus heen en daarna nog een kilometer door de stad voordat we het Westbroekpark bereikten. Het was hier al aardig druk met mensen die ook van de mooie dag wilden genieten.

Er volgden enkele parken totdat we het Vredespaleis bereikten. We kwamen langs menig mooi plekje. We hadden ons niet gerealiseerd dat er zoveel mooie plekken waren bijna midden in Den Haag. In het Van Stolkpark waren nog enkele echte duinen waar we overheen moesten. Vanaf het Vredespaleis liepen we langs plein 1813 met een mooi standbeeld en prachtige oude bomen. Na een even wat minder mooi stuk kwamen we over het Lange Voorhout, waar de culturele pleinmarkt plaatsvond. Het was er een hele drukte.

Niet veel verder kwamen we langs de Hofvijver. Daar hebben we even op een bankje gezeten. We vervolgde onze weg door het Binnenhof, de plek waar onze parlementariërs en ministers bij elkaar komen. Het was nu zondag, dus was er geen activiteit op deze dag. We vervolgden onze weg richting het Centraal Station. Daar gingen we het Haagsche Bosch in. We waren blij dat we nu uit de grote drukte waren, want echte stadsmensen zijn we niet.

Na wat gegeten te hebben op een zonnig bankje vervolgden we onze weg door het Haagsche Bosch, dat afgewisseld werd met enkele prachtige waterpartijen. We kwamen daarna nog even door een buitenwijk van Den Haag al eer we de stad definitief verlieten.

Het overig deel van de etappe ging door een nogal bosachtig gebied vlak langs de N44. Soms waren we er dichtbij en hoorden we de auto’s erg goed en soms wat verder af. Het was een behoorlijk kronkelig pad. Af en toe passeerde we prachtige villa’s. Net voor kasteel Oud Wassenaar hadden we een mooi uitzicht op dit kasteel, daarom een mooi punt om een rustpauze in te lassen. Ook hierna kronkelde het pad verder. Tegen het einde van onze etappe kwamen we nog langs een aantal prachtige villa’s aan het water. Iets na 5 uur waren we bij de auto en zijn we weer naar huis gereden.

vorigeeinde