Oldenzaal – Borne (17 km)

vorigevolgende

Zaterdag 27 januari 2018: Oldenzaal – Borne (17 km)

Het was ook op deze zaterdag weer een goede wandeldag, dus besloten we om er ook op deze januaridag weer op uit te trekken. Wel veel wolken en fris windje, maar wel droog en zo’n 5 a 6 graden. We vertrokken om kwart voor negen vanaf huis en zijn eerst naar het station van Borne gereden. Daar hebben we de trein naar Oldenzaal genomen. We moesten nog wel even overstappen. Nadat we nog even een versnapering genomen hadden begonnen we om kwart over tien met de etappe.

Het eerste gedeelte ging door het oude gedeelte van Oldenzaal. We passeerden een heel aantal beelden van dames die herinnerden aan de textielindustrie in het verleden. De houding van deze dames sprak Anja nogal aan. Verder waren er heel wat herinneringsmonumenten aan de tweede wereldoorlog. Met name de Joodse gedenkplaats vlak bij de markt was indrukwekkend. Ook passeerden we een mooie oude kerk. Tevens kregen we al iets mee van het naderende carnaval.

Het centrum van Oldenzaal was niet al te groot. We liepen verder door woonwijken en langs sportvelden Oldenzaal uit. Ook in het bos was er de gelegenheid om talrijke outdoor activiteiten te doen, zoals een klimbos en iets wat op een stormbaan leek. We bereikten het mooiste gedeelte van de etappe, het recreatiegebied Hulsbeek. De route liep een heel eind vlak langs de oever van het meer. Vlakbij het einde van het meer zagen we een beschut bankje, waar we onze lunch gegeten hebben.

Even na onze lunch verlieten we de route langs het meer en bereikten we de verharde wegen. Een stukje verder bogen we weer af naar het zuiden om zo nog een extra ommetje te maken naar Deurningen. Het voordeel was dat het grootste deel van dit stuk onverhard was. Het werd hier wel opener. We voelden de koude wind in ons gezicht.

Toen we in Deurningen aankwamen zagen we in het begin een restaurant. We hadden we wel zin om even te rusten op een warme plek en in een lekker bakje koffie. Het was erg druk in het restaurant vanwege de lunchgasten. We waren inmiddels al weer opgewarmd en de het bedienend personeel kwam steeds niet naar ons toe. We vonden het zo genoeg en liepen maar weer weg. Het mooie was dat we zonder kosten weer geheel opgewarmd waren.

We liepen verder door Deurningen. Daar misten we even een afslag, maar gelukkig hebben we niet al te lang en al te veel omgelopen. Vanaf Deurningen naar Born liep de route een behoorlijk stuk door een drassig gebied vlak langs de Deurningse Beek.
Aan het begin van dit gedeelte besloten we deze route toch te nemen en niet de droge route te volgen. Eerst ging het wel goed. Het was erg mooi en de moeite waard. Maar al vrij snel kwamen we bij een vrij diep stroompje waar we niet met droge voeten doorheen zouden komen. Dus hebben we daar maar even een stukje omgelopen eerst door een zeer nat weiland en daarna over een dijkje. Verderop zijn we toch weer naar de drassige route gegaan, maar het was wel te doen. We kwamen wel getekend uit de strijd, want onze wandelbroeken waren helemaal klaar voor een goede wasbeurt.

Na dit gedeelte was het niet ver meer naar het eindpunt van de etappe. Waarachtig de zon kwam zelfs nog even door. Aan het einde van de etappe moesten we nog meer dan twee kilometer lopen om weer bij het station terug te komen. We besloten wel iets anders en korter te lopen dan was aangegeven in het boekje. We kwamen nog door het oude centrum van Borne met een aantal oude historische huizen. Iets voor vier uur waren we weer bij de auto.

vorigevolgende