Hoenderloo – Kootwijk (16 km)

vorigevolgende

Zaterdag 11 november 2017: Hoenderloo – Kootwijk (16 km)

Op deze dag hadden we afgesproken met Ed en Wil om te gaan wandelen. We hadden Ed en Wil afgelopen zomer ontmoet tijdens de wandeltocht in de Alpen langs de GR5. We hadden het gedeelte van het Marskramerpad tussen Hoenderloo en Hoog Buurlo al een paar keer eerder gelopen hadden, maar dan als onderdeel van het Veluwe Zwerfpad. We wilden op deze dag graag een ronde doen, zodat we minder tijd aan het heen en weer rijden kwijt zouden zijn. Daarom besloten we in plaats van in Kootwijk te starten in plaats van Hoenderloo. We zijn op de heenweg via het Veluwe Zwerfpad naar Hoog Buurlo gelopen en terug vanaf Hoog Buurlo naar Kootwijk langs het Marskramerpad.

We hadden om kwart over tien bij ’t Hilletje in Kootwijk afgesproken. Daar dronken we eerst koffie. We mochten daar de auto achterlaten. Het was een nogal sombere dag met later tijdens de wandeling even wat regen. Aan het einde klaarde het gelukkig op. Alhoewel het al een heel stuk in november was kleurden de bladeren nog prachtig. Ook waren er nog volop paddenstoelen, zelfs midden in het zand!
Voor Ed was dit een ware lust omdat hij graag paddenstoelen fotografeert.

Meer details over het eerste gedeelte van het Veluwe Zwerfpad kunt u vinden in ons verslag van de etappes langs het Veluwe Zwerfpad. Het pad was wel veranderd, want het komt nu precies langs de kathedraal van Radio Kootwijk. Op een mooi plekje met uitzicht over de Hoog Buurlose heide hebben we geluncht.
Daarna gingen we even een klein stukje de Hoog Buurlose heide op waar we op het Marskramerpad kwamen. Wat betreft het gedeelte vanaf Hoenderloo tot Hoog Buurlo staat ook in ons verslag van het Veluwe Zwerfpad.

Vanaf de Hoog Buurlose heide liepen via mooie beukenlanen naar de schaapskooi van Hoog Buurlo. De bladeren waren schitterend geel gekleurd. We wilden even in de schaapskooi kijken of er nog schapen waren. Je kon wel naar binnen kijken maar er waren helaas geen schapen. We vervolgden onze weg opnieuw door een prachtige geelgekleurde beukenlaan. Hierna kwamen we weer op de heide, afgewisseld met af en toe een stukje bos. Op een gegeven moment begon het stevig te regenen, dus moesten we onze regenspullen aan doen. Op sommige stukken was het behoorlijk glibberig. Zowel Ed en Gijs zijn een keer onderuit gegleden, maar gelukkig zonder gevolgen. Dat werd afgewisseld met behoorlijk zanderige stukken, zodat we onze energie goed kwijt konden.

Ook op de weg terug naar Kootwijk kwamen we opnieuw langs prachtig gekleurde bomen. Op een gegeven moment liepen we nog even aan de rand van Kootwijkerzand, een mooi natuurgebied. Het was gelukkig wat minder zanderig en geploeter dan op de heenweg langs het Veluwe Zwerfpad. Tegen het einde van de etappe volgde nog even een stukje bos en daarna nog enkele open velden. We konden hier nog even van een heerlijk warm zonnetje genieten. Bij ’t Hilletje aangekomen hadden we eerst nog wat gedronken met een heerlijk stuk gebak erbij. Daarna zijn we weer naar Apeldoorn gereden.

vorigevolgende