Delden – Rijssen (18 km)

vorigevolgende

Zondag 29 juli 2018: Delden – Rijssen (18 km)

We hebben deze etappe van Rijssen naar Delden gelopen, de laatste etappe in het oosten van het land. Na een paar weken weinig gewandeld te hebben was het weer tijd voor een langere route. Het was de afgelopen week erg heet geweest, maar ook op deze dag werd het toch weer behoorlijk warm, 29 graden en drukkend weer.

Er was langs deze etappe behoorlijk wat gewijzigd vanwege de werkzaamheden langs de Regge. Uiteindelijk betekende dit voor ons ongeveer drie kilometer minder. Maar aangezien het openbaar vervoer een behoorlijk stuk lopen was vanaf zowel het beginpunt als het eindpunt, hebben we uiteindelijk 5 kilometer extra gelopen, daardoor 23 km in totaal.

In de ochtend reden we naar Rijssen. Daar hadden we de auto bij het station geparkeerd. We dronken eerst nog de meegebrachte koffie voordat we met de etappe begonnen. Het was uiteindelijk kwart voor tien voordat we het station van Rijssen verlieten. Eerst moesten we nog een kleine twee kilometer naar de route lopen, dat even voorbij Notter was.
De eerste kilometers waren mooi door de natuur. Het was helaas wel erg droog. Het gras was helemaal bruin. De mais was verdroogd. Ook vielen de dorren bladen van de bomen. Na zo’n 4 kilometer lopen kwamen we bij de Regge. We gingen hier links in plaats van rechts vanwege de werkzaamheden langs de Regge. Aan de overkant van de rivier lag het er omgeploegd bij. Dat betekende een kleine 2 kilometer minder lopen.

We kwamen langs een bankje met prachtig uitzicht over de rivier, dus lasten we even een stop in. Iets verder moesten we naar de overkant van de rivier. Hier zouden ook al werkzaamheden langs de Regge zijn, althans volgens het Wandelnet. Maar zo zag het er niet naar uit. Dus liepen we hier ongeveer 2 kilometer langs de Regge op en dat ging uitstekend. Na deze twee kilometer moest we weer de Regge oversteken.

Hier waren ook de Marskramer route tekens al aangepast, dus niet meer verder langs de Regge, die hier trouwens al erg smal geworden was. We moesten nu een stuk langs een zandpad. Soms was het even zwaar vanwege het mulle zand. Op een gegeven moment kwamen we weer op de verharde weg. Een paar kilometer verder kwamen we langs een echt recreatie centrum met een terras en allerlei activiteiten. Wij liepen door en even verder gingen we onder de A1 door. We kwamen langs een camping. Wat een puinhoop hier. We zouden hier nooit willen staan.

Er volgde een rustig stuk met vrij veel bomen. Eerst nog verhard, maar even later zand. Wat verder werd het weer asfalt. We bereikten een breed kanaal. Daar liepen we eerst bijna een kilometer langs voordat het kanaal via een bruggetje over konden steken. De warmte begon steeds meer op ons te drukken, toch maar weer even een stop op het punt waar het kanaal weer zouden verlaten. Gelukkig was het inmiddels niet al te ver meer. Er volgde een weg met veel bomen. We liepen achter een grote camping langs. Niet veel verder was het einde van de officiële etappe.

Vanaf dit punt was het nog iets meer dan 3 km naar het station. We liepen langs een zeer rustig weggetje, de Lange Eschweg, richting Delden. Meteen viel het oog van Anja op zwarte bramen. Wat een verrassing, een niet al te grote bramenstruik met trossen prachtige grote zwarte bramen. Ze waren heerlijk zoet, waarschijnlijk vanwege het regelmatig sproeien van de landerijen er net achter. Daarna liepen we vol goede moed richting Delden. Er volgde nog een stukje onverharde weg, voordat we Delden bereiken. Via een nieuw voetgangersviaduct kwamen we Delden binnen en liepen langs de Marktstraat richting station. We hadden nog wat tijd dus gingen we even bij de oude kerk zitten om van het oude centrum te genieten. Het was ongeveer een uur met de trein terug naar reizen vanwege de behoorlijke lange wachttijden bij de twee overstap punten in Hengelo en Almelo.

vorigevolgende