Leiden – Wassenaar (17,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 2 september 2017: Leiden – Wassenaar (17,5 km)

We hebben deze etappe in omgekeerde volgorde gelopen. Aan het einde van onze zomervakantie besloten we nog een weekend te gaan wandelen. Aangezien de laatste etappes van het Marskramerpad erg ver weg zijn voor een dagwandeling besloten we deze in het weekend te doen.

In een mooi weekend (veel zon en zo’n 20 graden) aan het begin van september vertrokken we zaterdagochtend iets na negen uur van huis en zijn we naar Wassenaar gereden. Daar hebben we de auto dicht bij het Marskramerpad in een woonwijk geparkeerd. Iets voor elf uur begonnen we met onze etappe naar Leiden. We liepen eerst nog een stukje door Wassenaar langs heel druk verkeer.

Na ongeveer een kilometer lopen bereikten we het koninklijke landgoed “De Horsten”. Het Marskramerpad liep er dwars door heen. We moesten 1 Euro toegang betalen per persoon. Het was een prachtige tocht van 4,5 km voordat we dit landgoed weer verlieten. Eerst liepen we een stukje door een oud bos. Al snel bereikten we het theehuis. Daar hebben we een heerlijk bakje koffie gedronken op het een “koninklijk” terras. Na de koffie zijn we verder gelopen over een zeer afwisselende route met bos, open stukken, waterpartijen en ook een prachtig smal paadje door de weilanden. De panden aan het einde van het park bij Ter Horst zagen er vervallen uit.

Nadat we dit landgoed verlaten hadden zagen we meteen langs het spoor een picknickbank, dus tijd voor onze lunch. Gesterkt vervolgden we onze weg over een fietspad dat langs het spoor liep. Net voordat we Voorschoten binnenkwamen maakte de route nog een mooi ommetjes door het park Rosenburg. Daarna moesten we enkele kilopmeters door Voorschoten lopen. Het oude centrum was leuk, maar de rest was het minder interessante deel van de route.

Vanuit het centrum van Voorschoten liepen we richting het kanaal de Vliet. Die volgden we enkele kilometers langs een vrij druk fietspad naar Leiden. In Leiden liepen we eerst nog even door een park voordat we de stad ingingen. Het gedeelte langs de Zoeterwoudse Singel en Witte Singel vonden we erg mooi. Daarna bereikten we het eindpunt van onze etappe bij de Pieterskerk.

Nadat we het eindpunt bereikt hadden, hebben we het nog een tijdje rustig aangedaan, want we moesten om kwart over zes bij de Chinees zijn bij station Leiden de Vink. We hebben lekker gegeten bij restaurant Alexander en gebruik gemaakt van de Albert Heijn restaurant actie. Na onze eten zijn we naar Den Haag gereisd. Daar hadden we een hotel, Novotel, geboekt bij het Worldforum in het Statenkwartier, niet ver van Scheveningen. We waren iets na negen uur in ons hotel.

vorigevolgende