Borne – Delden (17,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 10 februari 2018: Borne – Delden (17,5 km)

We hebben deze etappe in omgekeerde richting van Delden naar Borne gelopen. Dat kwam beter uit zodat we de auto in Borne bij het station konden parkeren. Aangezien we s ’avonds om zeven uur naar het afzwemmen voor het C-diploma van onze kleinzoon zouden gaan, besloten we om niet al te vroeg te vertrekken. Dat kwam deze ochtend goed uit omdat het vroeger in de ochtend behoorlijk mistig was.
Iets na 11 uur namen we de trein vanaf Borne richting Hengelo. Daar zijn we overgestapt op de trein naar Delden. In Delden namen we de bus naar camping Westerholt. Dat sloot allemaal goed aan. Deze reis duurde maar een klein half uurtje. Vanaf de bus halten moesten we nog een kleine 500 meter naar het Marskramerpad lopen.

Tegen kwart voor twaalf begonnen we aan de etappe. De mist was inmiddels weg maar het was nog wel somber en kil zo’n 2 a 3 graden. Later op de dag kwam de zon heel af en toe even iets door. De afgelopen week had het wat gevroren. Daarom was de grond nog hard van de vorst. Dat kwam goed uit zodat we de wat meer drassige stukken toch gewoon konden lopen.

Aan het begin van de route was het nog even een asfaltweg, maar al snel werd het onverhard, Het was een mooie rustige route met een afwisseling van landerijen, stukjes bos en schilderachtige oude boerderijen. We zagen hier op veel plaatsen nog duidelijk de ravage van omgevallen bomen vanwege de storm enkele weken geleden. Er waren heel wat mensen bezig om de omgevallen bomen in stukken te zagen en op te ruimen.

Rond half een waren we bij de rondmolen, tijd voor onze lunch. Er was een hier een mooi zitplekje op een picknickbank bij een plas. Gelukkig was het hier beschut. We waren hier duidelijk niet de enige wandelaars. Na onze lunch kwam zowaar de zon nog even door. We kwamen door een mooi heideveld, het Burensche veld. De karakteristieke witte berkenstammen kwamen hier heel mooi tot zijn recht.

Na zo’n 6 km lopen gingen we via een klein tunneltje onder de A1 door. Vanaf hier ging de route een paar kilometer door een drassig gebied. Eerst viel het nog wel mee. Maar op een gegeven moment werd het echt nat. Gelukkig was het hier nog behoorlijk bevroren (ijs en harde grond), dus konden we hier uiteindelijk toch nog vrij gemakkelijk langs. We gingen via een klein tunneltje onder een vrij drukke weg door. We liepen hier langs het water. Een stukje verder was er weer een behoorlijk nat stuk. Na een kort stukje verharding richting Borne gingen we net voor Borne scherp links en opnieuw door een behoorlijk nat stuk. Het ijs in de weilanden hield ons niet. Het was behoorlijk uitkijken om je voeten droog te houden.

Na weer een klein verhard stukje volgde nog een laatste stuk door een wat drassig gebied. Maar deze keer viel het mee. We gingen via een klein tunneltje onder het spoor door. Een kilometer verder passeerden we net voor Zenderen een klooster. Daar hebben we even gerust voor het tweede deel van onze lunch. Bij Zenderen was het heel duidelijk dat het nu echt carnaval was. Naast de versieringen zagen we ook de eerste uitgedoste mensen. We bleven aan de zuidkant van Zenderen, passeerden op nieuw een klooster en verlieten daar na het dorp al snel.

Het was hier weer een afwisseling van landerijen en klein stukjes bos. Bij het middeleeuwse Weleveld wilde Gijs ook even een ridder zijn. We vervolgde onze weg langs de Bornsebeek. Net voordat we Borne in kwamen, namen we kleine paadjes richting ons eindpunt, wat we rond half vijf bereikten. Vanaf hier zijn we naar het centrum van Borne gelopen. Daar hebben we eerst een pizza gegeten voordat we verder zijn gelopen naar het station en daarna zijn doorgereden naar het afzwemmen van onze kleinzoon.

vorigevolgende