Zaltbommel – Ophemert (19 km)

vorigevolgende

Woensdag 27 augustus 2014: Zaltbommel – Ophemert (19 km)

We hebben aan het einde van augustus nog een woensdag vrijgenomen. Dit was een schitterende zonnige dag met een maximum temperatuur van 21 graden, een hele verademing na ruim twee weken zeer wisselvallig weer en zeer lage temperaturen voor augustus. Dus dit was een werkelijke perfecte dag om weer een etappe van het Maarten van Rossumpad te lopen met veel open stukken. Deze etappe had heel wat mooie gedeeltes, met name het landgoed Neerijnen tussen Waardenburg en Neerijnen en de stukken verderop die door de uiterwaarden liepen. Ook vanaf de Waaldijk waren er vele mooie uitzichten over de rivier.

Na ons ontbijt zijn we thuis om 9:15 uur vertrokken en zijn we met de auto naar Ophemert gereden. Daar hebben we de auto geparkeerd en de Buurtbus naar Zaltbommel genomen. Heel toepasselijk zijn we bij de Marten van Rossem Singel uitgestapt. Daar hebben we net iets voor 11:30 uur de route weer opgepakt.

Als eerste liepen we langs de stadsgracht. Daar waren werkelijk heel mooie plekken om even een plaatje te schieten. Algauw bereikten we de autoweg A2. We liepen langs de A2 over de Waalbrug naar Waardenburg. Daar hebben we bij de benzinestation een kop koffie gekocht en die op een bankje heerlijk in de zon gedronken.

Na de koffie verlieten we al snel Waardenburg. Bij de molen gingen we het landgoed Neerijnen in. We kwamen meteen langs het Kasteel Waardenburg en wat verderop bereikten we het historische gemeentehuis van Neerijnen in het kastel Neerijnen, wat bij ons herinneringen opriep aan de bruiloft van de broer van Gijs, die daar getrouwd is. Daar hebben we met een uitzicht op het kasteel onze lunch gegeten.

Na onze lunch zijn we verder gelopen richting Opijnen waar we over de Waaldijk liepen, die daar een stuk pal langs de Waal liep. Een stukje voorbij Opijnen liepen we de uiterwaarden in. Daar ging het pad een heel stuk over de verharde zomerdijk, waar we aan beide kanten water zagen, aan de ene kant de Waal en aan de andere kant plassen. Verder op verlieten we de Waaloever en gingen we middenl door de uiterwaarden, eerst over een graspad en zo af en toe wat modder en ook enkele hekken die we moesten passeren en verder op over een verhard pad. Bij Heesselt kwamen we weer op de Waaldijk, die we verder volgden tot net voorbij Varik.

Voorbij Varik gingen we opnieuw de uiterwaarden in, met opnieuw een prachtige natuur, onder andere plassen met heel veel vogels. Daar zijn we wat van het officiële pad afgeweken en door het grasland gelopen om de vele hoge distels te vermijden. Nadat we weer bij de Waal kwamen ging de route verder over een graspad door de uiterwaarden naar Ophemert. Na nog een klein stukje op de Waaldijk gelopen te hebben bereikten we weer het centrum van Ophemert, vanwaar we weer met de auto naar huis zijn gereden.

FormatFactoryzaltbommel-ophemert (7)
FormatFactoryzaltbommel-ophemert (12)
FormatFactoryzaltbommel-ophemert (13)
FormatFactoryzaltbommel-ophemert (17)
FormatFactoryzaltbommel-ophemert (19)
FormatFactoryzaltbommel-ophemert (24)
FormatFactoryzaltbommel-ophemert (30)

vorigevolgende