Balkbrug – IJhorst (15.5 km)

vorigevolgende

Vrijdag 26 juni 2015: Balkbrug – IJhorst (15.5 km)

In het weekend van 26 – 28 juni hebben we het laatste gedeelte van het Maarten van Rossumpad gelopen. We hebben dit laatste gedeelte van het Maarten van Rossumpad gebruikt als training voor de GR5. We hebben dit gedeelte met volle bepakking afgelegd inclusief tent en kooktoestel. We hadden behoorlijk wat kilo’s bij ons met voldoende water omdat er tot de volgende ochtend geen mogelijkheid was om ons te bevoorraden met wat dan ook. We moesten wel weer even wennen aan het zwaardere gewicht. Het ging wel iets langzamer maar verder prima.

Anja was de afgelopen week met haar moeder uit geweest. Nadat ze thuis was hebben we warm geluncht en om 13:00 uur zijn we met de auto naar Ommen vertrokken. Daar hebben we op de parkeerplaats bij het station onze auto achtergelaten. Vanaf dit punt zijn we met bus 31 naar het centrum van Balkbrug gereisd.

In het centrum van Balkbrug werden we al meteen aangesproken door een man, die ons met grote rugzakken zag lopen. We werden uitgenodigd voor de koffie, nog voordat we de route weer bereikt hadden. Dit hadden we maar afgeslagen omdat het al niet meer al te vroeg was. Tegen 15:00 uur begonnen we met de etappe. Het was deze dag een prachtige route. De zon ging wel steeds meer schuil, maar het was behoorlijk warm, zo’n 25 graden en later voelden we zo af en toe wat druppels.

Toen we het Maarten van Rossumpad opliepen verlieten we meteen Balkbrug en kwamen we al heel snel in een mooi natuurgebied, de Haardennen terecht. Het was een prachtige afwisseling van bos en heide. Na dit natuurgebied bleef de route mooi, een afwisseling van bos, landerijen en heide. Enkele kilometers verder bereikten we de Boswachterij Staphorst, een behoorlijk uitgestrekt bosgebied, maar ook daar kwamen we weer door een mooi heideveld, de Vier Bergen.

Het laatste gedeelte liep door een smalle reep bosgebied met grote plassen en vennen en ook stukken heide. Ook dit was prachtig om te lopen. Zo rond half acht in de avond kwamen we aan bij een de Staatsbosbeheer camping “Het Schot”, een plek om te bivakkeren. Er was alleen een paal met wat aanwijzingen, maar verder helemaal niets, geen water en geen toilet. We waren de enigen. Het was een echte “wildkampeer” plek, een goede training voor de zomer voor ons vervolg van het GR5 avontuur, wanneer we waarschijnlijk ook wel een enkel keer wild zullen kamperen. Het was een nogal ongelijk terrein en een uitdaging om een redelijk vlakke plek te vinden voor de tent. Omdat er mogelijk regen zou komen wilden we de tent ook niet op de laagste plek neerzetten. Uiteindelijk hebben we een plekje uitgekozen en daar onze tent neergezet.

We werden meteen overvallen door heel veel muggen die op ons bloed aasden. We hebben ons wel snel ingesmeerd met antimuggen spul, maar toch werd met name Anja nog behoorlijk geprikt, wat een paar dagen later tot behoorlijk wat jeuk leidde en een opmerking van iemand over haar benen met veel bulten. Het is ons wel gelukt om de binnentent dicht te houden zodat we tijdens het slapen geen last hadden van de muggen.

Er lagen verschillende boomstammetjes om op te zitten. Vooral degene aan de rand van het bos bij een weiland trok ons aan, zodat we het avondrood bij de ondergaande zon konden bewonderen. Toen de schemer inviel zijn we gaan slapen.

balkbrug-ijhorst (2)
balkbrug-ijhorst (3)
balkbrug-ijhorst (11)
balkbrug-ijhorst (18)
balkbrug-ijhorst (20)
balkbrug-ijhorst (24)
balkbrug-ijhorst (27)

vorigevolgende