Empel – Zaltbommel (24 km)

vorigevolgende

Woensdag 20 augustus 2014: Empel – Zaltbommel (24 km)

Aan het einde van de zomer hebben we allebei nog een dag vrij genomen. We besloten op deze dag om nog een etappe van het Maarten van Rossumpad te lopen.

Na het ontbijt zijn we om 9:00 uur vanuit Apeldoorn vertrokken naar Empel. Daar hebben we onze auto in de woonwijk vlakbij de route geparkeerd.

Het was een frisse dag in augustus met een maximum van nauwelijks 18 graden. We begonnen met zon maar in de middag kregen we ook nog een paar forse buien, met ook nog wat hagel en onweer. Maar veruit de langste tijd van de etappe was het droog.

Om 10:15 uur begonnen we met de etappe. We liepen Empel al snel uit over de dijk langs de Maas. De “toekomstige brug” in de beschrijving was er inmiddels al, maar ze waren er nog volop aan het werk om alle veranderingen af te maken. Nadat we langs een paar schilderachtige plekjes en het rustige dorpje Gewande waren gelopen wilden we graag koffie gaan drinken. Maar helaas was het restaurant niet open, dus hadden we onze route maar vervolgd zonder koffie.

Bij Het Wild verliet de route de dijk en ging hij door de uiterwaarden lopen. Nadat we door een hek waren gegaan liepen we door een ruig gebied met hoog gras, hoge distels en ander hoog onkruid. We konden er niet al te snel doorlopen. Een stuk verder liepen we tegen een brede sloot aan die vanuit de rivier het land inliep. Dit dwong ons om iets terug te lopen. Daar zagen we een pad dat wat hoger langs de maisvelden en de weilanden liep. Dit hebben we uitgelopen tot bij het veer naar Alem. Nadat we met het veer de Maas overgestoken waren hebben we op een bankje geluncht.

Daarna liepen we weer verder over de dijk. Een stuk verder ging het Maarten van Rossumpad weer de uiterwaarden in, eerst over een graspad door een mooi gebied, dan over een half verhard pad en uiteindelijk weer op asfalt. Daar kregen we de eerste bui, net niet hard genoeg om de regenpakken aan te trekken. We kwamen in Alem aan. Ook daar was het restaurant gesloten. Even verder was het eetcafé bij de jachthaven wel open. Daar hebben we een heerlijk kopje sterke koffie gedronken.

Weer aangesterkt liepen we verder. De lucht werd steeds donkerder. We liepen langs de steenfabriek waar veel bedrijvigheid was. Net voorbij de steenfabriek moesten we door een heel smalle doorgang door het hek, maar het lukte ons om er door te komen. Toen barstte de bui echt goed los, echte plensregen en ook nog wat hagel. Gelukkig stonden we op dat moment net onder een boom met veel blad, maar uiteindelijk kwam het water ook daardoor heen. We liepen toen maar weer verder richting Rossum in onze regenpakken. Het was leuk om even door het oude dorp en langs het slot van Rossum te lopen. De kinderen hadden er een kindervakantie activiteit om van alles op te bouwen.

Nadat we Rossum weer verlieten kwam de zon er weer door en was het weer heerlijk om te lopen.  We liepen een heel eind via het fietspad boven op de dijk met mooie uitzichten over de Waal. Uiteindelijk in de buurt van het kerkje van Hurwenen liepen we de uiterwaarden weer in, eerst tussen een paar grote plassen door. Ons pad werd daar behoorlijk versperd door enkele omgevallen bomen, maar we konden er over heen klimmen. Daarna liepen we weer verder door de uiterwaarden. Er kwam een zware bui met ook wat onweer aan. Toen we bij wat struikgewas en bomen kwamen begon het te regenen. Daar hebben we even tussen wat struikgewas gewacht totdat het ergste voorbij was. De route ging verder over een mooie grasdijk tussen twee grote plassen door. Aan het einde hiervan kwamen we weer op de dijk langs de Maas. Daarover liepen we verder richting Zaltbommel.

In Zaltbommel liep de route langs de mooiste plekken in de stad. Langs de kade lopend, kwamen zagen we dat Zaltbommel er trots op is dat Fiep Westendorp, de schrijfster van Jip en Janneke, in Zaltbommel gewoond heeft. Nadat we de route door de stad beëindigd hadden liepen we richting het station van Zaltbommel waar we om 18:00 uur aankwamen.

In Zaltbommel hebben we de trein naar ’s Hertogenbosch genomen. Daar hebben we eerst de Burger King aangedaan en zijn daarna met de stadsbus naar Empel gegaan. Daarna zijn we weer met de auto naar huis gereden.

FormatFactoryempel-zaltbommel (2)
FormatFactoryempel-zaltbommel (8)
FormatFactoryempel-zaltbommel (13)
FormatFactoryempel-zaltbommel (21)
FormatFactoryempel-zaltbommel (26)
FormatFactoryempel-zaltbommel (31)
FormatFactoryempel-zaltbommel (33)

vorigevolgende