Havelte – Steenwijk (16 km)

vorigeeinde

Zondag 28 juni 2015: Havelte – Steenwijk (16 km)

Dit was al weer de laatste etappe van het Maarten van Rossumpad. Na een prima nachtrust in onze trekkerstent op zacht gras en zonder muggen werden we de volgende ochtend gewekt met een prachtige blauwe lucht. Omdat we de vorige avond zo lang mogelijk in de zon wilden zitten, stond de tent nu juist in de schaduw.
Het was in de ochtend zon en in de middag wolken. In de loop van de middag begon het te druppelen en de laatste paar honderd meter begon het harder te regenen bij ruim 20 graden.

We hebben onze thermarest matjes opnieuw gebruikt als stoeltjes en zijn wat verder gaan zitten in de zon voor ons ontbijt. We hebben de restant van onze cruesli gegeten en daarbij een heerlijke mok warme thee. Na ons ontbijt hebben we de tent nat afgebroken en ingepakt. Om 10:00 uur vertrokken we voor onze allerlaatste etappe van het Maarten van Rossumpad. Inmiddels begon het al weer te wennen om met een zware rugzak te lopen al hoewel we deze dag inmiddels wat minder kilo’s bij ons hadden.

Deze dag was vooral het eerste gedeelte een heel mooie route. Als eerste liepen we door Eursinge met prachtige oude Drentse Hoeves in een bomenrijk gebied.
Daarna werd de weg eindelijk weer onverhard. We liepen over een zandweg langs een fietspad richting de Havelterberg die wel bijna 20 meter hoog is! Het was een mooi open natuurgebied waar je prachtige plaatjes kon schieten.

Nadat we het Hunehuis gepasseerd hadden kwamen we langs een hunebed, waar we op een bankje onze lunch gegeten hebben en genoten van het uitzicht. Gijs moest daar nog even op het hunebed klimmen voor een foto.

Daarna liep we weer door, eerst nog door een bos en heide gebied, daarna heel lang om een grote kazerne heen en dan langs een heel lang recht graspad. Het gras werd steeds hoger totdat we Kallenkote, een langgerekt lintdorp, bereikten. Niet veel later liepen we Steenwijk binnen. De route door Steenwijk heen is heel goed aangelegd, langs sportvelden en door parken en de drukke wegen worden zo goed mogelijk vermeden.

Nadat we de eerste woonwijk bijna gepasseerd hadden kwamen we na vele kilometers de eerste picknickbank tegen bij een speelplaats. Daar hebben we maar even gerust voor het tweede deel van onze lunch. Achteraf gezien hadden we beter 100 meter kunnen doorlopen naar een volgende picknickbank met een veel mooier uitzicht over een prachtige grote vijver. Na onze rustpauze zijn we verder Steenwijk ingelopen, eerst langs de sportvelden en daarna door enkele parken, waarna we al dicht het centrum van Steenwijk genaderd waren. Daar liepen we even mis omdat onze route een ander landelijk lange afstands pad kruiste wat ook met witrood was aangegeven. Net voordat we in het centrum waren liepen we nog even over de hoge stadswallen.

In het centrum hebben we gevierd dat we het Maarten van Rossumpad afgerond hadden met thee en appelgebak met slagroom. Na onze thee hebben we de laatste honderden meters in de regen naar het station gelopen. Vandaar zijn we eerst met de bus (de trein ging op deze dag niet) naar Meppel gereisd en vandaar met de trein via Zwolle naar Ommen, waar we onze auto geparkeerd hadden. Dan volgde nog het ritje naar huis.

havelte-steenwijk (5)
havelte-steenwijk (11)
havelte-steenwijk (12)
havelte-steenwijk (20)
havelte-steenwijk (22)
havelte-steenwijk (28)

vorigeeinde